Foto: Reuters/Scanpix
Īrijā ceturtdien notikušajā referendumā vairākums balsotāju atbalstījuši Eiropas Savienības (ES) fiskālās disciplīnas līguma ratifikāciju, liecina piektdien paziņotie rezultāti.

Līguma ratifikāciju atbalstījuši 60,3% referenduma dalībnieku, bet pret bijuši gandrīz 40% balsotāju, konstatēts pēc visu biļetenu saskaitīšanas.

Balsu skaitīšana sākās piektdienas rītā, un paredzams, ka galīgie rezultāti tiks paziņoti tuvāko stundu laikā.

Pirmsreferenduma sabiedriskās domas aptaujas liecināja, ka vairākums referenduma dalībnieku līguma ratifikāciju atbalstīs.

Balsstiesības ir trim miljoniem Īrijas pilsoņu.

Īrijas konstitūcija noteic, ka referendumi ir jārīko par visiem ES līgumiem un grozījumiem ES līgumos.

Īrijas pilsoņi iepriekš divas reizes nobalsoja pret izmaiņām ES līgumos, tomēr atkārtotos referendumos nobalsoja par šīm izmaiņām.

ES dalībvalstu līderi, tostarp Latvijas premjers Valdis Dombrovskis, marta sākumā Briselē parakstīja jauno starpvalstu līgumu par stingrāku fiskālo disciplīnu. No 27 dalībvalstīm līgumu neparakstīja Lielbritānija un Čehija.

Jaunā līguma mērķis ir stiprināt Eiropas Monetārās savienības ekonomikas pīlāru, vienojoties par noteikumiem, kas veicinās budžeta disciplīnu, nostiprinās ekonomikas politiku koordināciju un uzlabos eiro zonas pārvaldību.

Līgums pastiprina jau spēkā esošo ES normatīvo regulējumu un uzraudzības mehānismus fiskālās disciplīnas jomā attiecībā uz budžeta deficītu un valsts parādu. Līgums arī paredz, ka fiskālās disciplīnas prasības ir jāiestrādā katras dalībvalsts nacionālajos likumos.

Līgums stāsies spēkā, kad to būs ratificējušas vismaz 12 eiro zonas dalībvalstis, kas plānots līdz 2013.gada 1.janvārim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!