Foto: AP/Scanpix/LETA

ASV Kongresa deputāte Liza Čeinija solījusi turpināt cīņu pret Donaldu Trampu Republikāniskās partijas ietvaros, neizslēdzot iespējamu dalību 2024. gada prezidenta vēlēšanās.

Čeinija viņnedēļ zaudēja Vaiomingas štata priekšvēlēšanās, piekāpjoties pretrunīgi vērtētā eksprezidenta atbalstītajai kandidātei Harietai Heigmanai. Zaudējums bija nozīmīgs ne tikai tādēļ, ka Čeinija piekāpās par vairāk nekā 30 procentpunktiem, bet arī tāpēc, ka tas bija viens no spilgtākajiem apliecinājumiem faktam, ka Tramps joprojām ir pati ietekmīgākā seja Republikāniskajā partijā.

Čeinija bijusi viena no asākajām Trampa kritiķēm republikāņu aprindās. Politiķe atbalstīja eksprezidenta otro impīčmentu. Visi desmit republikāņi, kas nobalsoja par Trampa impīčmentu pēc tam, kad viņa atbalstītāji pagājušā gada janvārī iebruka ASV Kapitolija ēkā, ir tikuši pakļauti sistemātiskiem Trampa mēģinājumiem viņus patriekt no ASV politiskās skatuves.

Foto: AFP/Scanpix/LETA

Līdz šim četri no šiem politiķiem ir devušies pensijā, bet vēl četrus, tostarp Čeiniju, Trampa atbalstītie kandidāti ir sakāvuši priekšvēlēšanu balsojumos. Tikai diviem ir izdevies gūt iespēju cīnīties par pārvēlēšanu.

Šie notikumi nav atturējuši Čeiniju no tālākas cīņas pret Trampu, kurš, visdrīzāk, kandidēs uz prezidenta amatu arī gaidāmajās vēlēšanās 2024. gadā. Bijušā ASV viceprezidenta Dika Čeinija meita arī nav izslēgusi savu kandidatūru cīņā par Baltā nama atslēgām.

"Drauds mūsu republikai"

"Es uzskatu, ka Donalds Tramps turpina radīt ļoti nopietnus draudus un risku mūsu republikai," dienu pēc sava zaudējuma sacīja Čeinija. "Un es domāju, ka, lai viņu uzvarētu, būs nepieciešama plaša un vienota republikāņu, demokrātu un neatkarīgo fronte, kurā es plānoju piedalīties," viņa turpināja.

Kā norāda portāls NPR, Čeinija jau ir spērusi vairākus soļus, lai savu pretošanos Trampa ietekmei Republikāniskās partijas ietvaros realizētu arī praksē.

Pirmais no šiem soļiem ir politiskās rīcības komitejas izveide, kas ļautu finansēt dažādus pret Trampa vērstus pasākumus un kampaņas. Tāpat sagaidāms, ka Čeinija turpinās strādāt Kongresa komitejā, kurā notiek izmeklēšana par iepriekš minētajiem 6. janvāra grautiņiem Kapitolijā un Trampa lomu tajos.

Pēc zaudējuma Vaiomingas štata priekšvēlēšanās Čeinijai bijušas sarunas ar vairākiem ASV politiķiem, tostarp prezidentu Džo Baidenu. Čeinija sacīja, ka viņai bija "ļoti laba saruna" ar Baidenu. Tā esot bijusi saruna par to, cik svarīga ir valsts interešu prioritizēšana pār partejiskajām interesēm, politiķi citē medijs "Politico".

Prezidenta amata kandidāte

Iespējams, pats interesantākais elements Čeinijas centienos nepieļaut turpmāku Trampa ietekmes nostiprināšanos pār Republikānisko partiju ir viņas iespējamā gatavība kandidēt 2024. gada prezidenta amata vēlēšanās.

Čeinija nav arī konkretizējusi, vai kandidētu kā republikāņu vai arī neatkarīgā kandidāte. "Jūs kandidējat uz prezidenta amatu, jo uzskatāt, ka būtu labākais — labākais kandidāts, (..), ka jūs būtu labākais ASV prezidents," viņa sacīja. "Un tātad jebkurš lēmums, ko es pieņemu par kaut ko tik nozīmīgu (..) būtu ar nolūku uzvarēt," Čeinijas intervijā sacīto citē "USA Today".

Izsakoties pavisam maigi, Čeinijas izredzes nopietni konkurēt un uzvarēt pret Trampu vai jebkuru citu šobrīd vadošo Republikāniskās partijas pārstāvi ir ļoti mazas. Viņas iespaidīgais zaudējums Vaiomingas štatā jau liecina par problēmām saistībā ar viņas popularitāti un spēju savākt pietiekami lielu vēlētāju koalīciju, kas varētu nodrošināt konkurētspēju vēlēšanās.

Jaunākajā "NPR/PBS NewsHour/Marist" aptaujā atklāts, ka Čeinijai viņas pašas partijas ietvaros popularitātes reitings ir tikai 13%. Čeinijas aktivitāte un darbības varētu traucēt Trampam, tomēr mazticams ir scenārijs, kurā politiķe nopietni apdraud Trampa pozīcijas kā kandidāte vai arī kā politiskā aktīviste.

Valsts mērogā Trampu atzinīgi vērtē aptuveni 40% amerikāņu, liecina portālā "FiveThirtyEight" apkopotais vairāku aptauju vidējais rādītājs. Līdzīga popularitāte ir arī pašreizējam ASV prezidentam Džo Baidenam. Tomēr Tramps ir daudz populārāks Republikāniskās partijas vēlētāju ietvaros. Tas liek apšaubīt ne tikai citu republikāņu spējas konkurēt ar Trampu, bet arī to, vai un cik daudzi no viņiem vispār būs gatavi stāties pretī eksprezidentam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!