Foto: AP/Scanpix/LETA
Misisipi štata parlaments lēmis par atteikšanos no štata karoga, uz kura redzams konfederātu kaujas karogs, vēsta "Vice".

Gan parlamenta augšpalātā, gan apakšpalātā vairākumā ir republikāņi. Arī štata gubernators Teits Rīvss, kurš jau publiski paziņojis, ka parakstīs likumu, ir republikānis. Abās palātās likums pieņemts ar pārliecinošu vairākumu – 91 pret 23 Pārstāvju palātā un 37 pret 14 Senātā.

Misisipi ir pēdējais ASV štats, kura oficiālajā simbolikā bija iekļauts kāds no konfederātu simboliem, atzīmē medijs. Karogs no parlamenta ēkas jumta, kur tas bija plīvojis 126 gadus, tika noņemts jau mirkļus pēc balsojuma.

Kārtība paredz, ka štats tagad piecus mēnešus būs bez oficiāla karoga. Šajā laikā deviņu cilvēku komisijai jāizstrādā jauns dizaina piedāvājums un štata iedzīvotāji to varēs apstiprināt vai noraidīt balsojumā šā gada novembrī.

Debates par nepieciešamību mainīt karogu štatā uzplaiksnījušas jau iepriekš. Misisipi iedzīvotāji 2001. gadā jau noraidīja priekšlikumu no tā atteikties. Tagad jautājumu aktualizējuši jau vairāk nekā mēnesi notiekošie globālā mēroga protesti pret rasismu, kurus aizsāka melnādainā Džordža Floida slepkavība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!