NATO ģenerālsekretārs Džordžs Robertsons pirmdien pauda pārliecību, ka aliansei izdosies pārvarēt lielās domstarpības, kuru dēļ nav izdevies pieņemt lēmumu atbildēt uz ASV lūgumu aizsargāt NATO dalībvalsti Turciju, ja sāksies karš pret Irāku.
“Tā neapšaubāmi ir smaga situācija,” žurnālistiem Briselē teica Robertsons.

"Esmu pārliecināts, ka mēs panāksim vienošanos, bet es nevaru pateikt, kad tas notiks. Ir jāpārliecina trīs valstis," uzsvēra NATO ģenerālsekretārs, norādot, ka, par spīti domstarpībām, solidaritāte ar Turciju nav apdraudēta.

"Mēs esam vienoti savā apņēmībā garantēt visu NATO dalībvalstu drošību. Jautājums ir nevis par to, vai sākt plānošanu, bet gan, kad to sākt," sacīja Robertsons.

Francija, Beļģija un Vācija pirmdien uzlika veto priekšlikumam sākt plānot NATO izlūklidmašīnu AWACS, raķešu "Patriot", kā arī bioloģisko un ķīmisko ieroču ekspertu vienību izvietošanu Turcijā.

Ankara pēc tam oficiāli aicināja NATO sākt konsultācijas par Turcijas teritorijas aizsardzību gadījumā, ja ASV sāktu karu pret Irāku, informēja alianses amatpersona Briselē.

"Turcija piemērojusi [NATO dibināšanas līguma] 4.pantu," sacīja amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma.

NATO dibināšanas līguma 4.pants paredz dalībvalstīm "konsultēties, ja kāda no tām uzskata, ka kādas dalībvalsts teritoriālā nedalāmība, politiskā neatkarība vai drošība ir apdraudēta".

Ziemeļatlantijas padome, kurā ietilpst NATO valstu vēstnieki, pirmdien rīkos vēl vienu tikšanos pulksten 17.30 pēc Latvijas laika, teica amatpersona.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!