Lietuvas bijušais prezidents Rolands Pakss, kuru Lietuvas Seims otrdien atlaida no Lietuvas prezidenta amata, vakarā nonācis reanimācijā. Pēc Seima balsojuma paziņošanas 47 gadus vecais Pakss sarīkoja atvadu pusdienas saviem darbiniekiem, pēc kurām nonāca slimnīcā, vēsta laikraksts "Respublika".
Atsaucoties uz veselības aizsardzības ministra Joza Oleksa teikto, avīze raksta, ka eksprezidents ievietots kardioloģijas nodaļas reanimācijā. Kā pavēstīja Oleks, Paksam ir paaugstināts asinsspiediens, ko, visticamāk, izraisījusi pārpūle, taču viņa dzīvībai briesmas nedraud. Savukārt laikraksts "Lietuvos rytas" ziņo, ka Paksam bijusi sirdslēkme.

Kā LETA jau ziņoja, Seims otrdien atlaida Paksu, kurš amatā pavadīja 13 mēnešus un 11 dienas, atzīstot viņu par vainīgu Konstitūcijas un prezidenta zvēresta pārkāpšanā.

Balsojumā piedalījās 115 deputāti no 137. Nebalsoja Liberāldemokrātu partija, paziņojot, ka prezidenta impīčmenta procedūra bijusi nedemokrātiska un pārāk sasteigta un tās laikā aizmirsti taisnīgas valsts principi un demokrātiskās vērtības.

Deputātiem bija jābalso par katru no apsūdzībām atsevišķi.

86 deputāti atzina prezidentu vainīgu pirmajā apsūdzības punktā, ka Pakss par viņam sniegto finansiālo un cita veida atbalstu uzņēmies saistības pret uzņēmēju Juriju Borisovu un nelikumīgi piešķīris viņam Lietuvas pilsonību.

86 deputāti atzina Paksu vainīgu otrajā punktā par to, ka viņš apzināti ļāvis Borisovam noprast, ka tiesībsargāšanas institūcijas veic pret viņu izmeklēšanu un noklausās viņa telefona sarunas.

Savukārt 89 deputāti prezidentu atzina par vainīgu trešajā apsūdzību punktā, ka cenšoties īstenot viņam tuvu privātpersonu mantiskās intereses, prezidents izmantojis savu statusu, lai dotu pretlikumīgus norādījumus savam padomniekam Visvaldam Račkauskam ar tiesībsargāšanas institūciju starpniecību mēģināt ietekmēt akciju sabiedrības "Žemaitijos keliai" vadību un akcionārus, lai kompānijas akcijas tiktu atdotas Paksam tuvām personām.

Visas šīs apsūdzības Konstitucionālā tiesa kvalificēja kā rupjus konstitūcijas un prezidenta amata zvēresta pārkāpumus. Katrā apsūdzības punktā norādīts, ka šis pārkāpuma dēļ prezidentu var atstādināt no amata.

Saskaņā ar Lietuvas konstitūciju un Seima nolikumiem, prezidenta pilnvaras automātiski tiek pārtrauktas ar impīčmenta izsludināšanu.

Prezidenta pienākumus pārņēmis parlamenta spīkers Arturs Paulausks, kurš šajā amatā atradīsies divus mēnešus līdz pirmstermiņa vēlēšanu sarīkošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!