Ruandas amatpersonas ir pavēlējušas sākt vairāk nekā 36 000 cietumnieku atbrīvošanu no valsts pārapdzīvotajām ieslodzījuma vietām, informē ārvalstu mediji.
Lielākā daļa no tiem ir atzinuši savu vainu 1994.gada genocīdā, kura laikā tika nogalināti vairāk nekā 800 000 tutsi un mēreno hutu pārstāvju. Atbrīvotie cilvēki nav apsūdzēti par vissmagākajiem noziegumiem, raksta BBC. Šis ir jau trešais masu atbrīvošanas posms kopš 2003.gada.

Daļa ieslodzīto jau ir pavadījuši cietumā tik ilgu laika posmu, kas atbilst visaugstākajam sodam par pārkāpumu, kādā viņi tiek apsūdzēti, kaut arī lietas izskatīšana tā arī nav notikusi un sods nav ticis piespriests.

Taču daļa no atbrīvotajiem varētu tikt atkārtoti ievietoti cietumā.

Informācijas ministrijas oficiālā paziņojumā teikts, ka viņu atbrīvošana ir pagaidu, un atbrīvoto cilvēku nākotne ir atkarīga no tiesas lēmuma viņu lietā.

Iespējams, ka atbrīvotajiem būs jāstājas arī vietējās “Gacaca” tiesas priekšā.

36 000 cilvēki ir aptuveni puse no kopējā ieslodzīto skaita, kas joprojām izcieš sodu par iespējamo saistību ar genocīdu.

Lielākā daļa no viņiem cietumā bez lietas izskatīšanas un soda piespriešanas ir pavadījuši jau vairāk nekā desmit gadus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!