Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ruanda ceturtdien uzņēmusi pirmo afrikāņu bēgļu un patvēruma meklētāju grupu no Lībijas, kas ieradusies jaunās migrantu pārvietošanas programmas ietvaros, pavēstīja ANO. Ar lidmašīnu Ruandas galvaspilsētā Kigali ieradušies 66 cilvēki.

Ruanda šomēnes parakstīja vienošanos ar Āfrikas Savienību un ANO bēgļu aģentūru UNHCR par Lībijā iestrēgušo afrikāņu bēgļu un patvēruma meklētāju uzņemšanu.

Ruandas valdība apliecinājusi, ka tā ir gatava uzņemt līdz 30 000 evakuēto cilvēku. Tiesa gan, plānu paredzēts īstenot, pārvietojot 500 cilvēku grupas, lai valstij ar 12 miljoniem iedzīvotāju neuzliktu pārāk lielu slogu.

Par to, ka Kigali ielidojusi pirmā grupa, kurā ir bez pieaugušo pavadības ceļojoši nepilngadīgie, vientuļās mātes un ģimenes, tviterī pavēstīja UNHCR. Nākamā grupa, kurā būs 125 cilvēki, varētu ierasties no 10. līdz 12. oktobrim, sacīja ANO amatpersona.

Evakuētie vispirms Ruandā apmetīsies tranzīta centrā un tad tiks izmitināti citur, ja vien viņi nevēlēsies atgriezties savās dzimtajās valstīs.

Kopš 2011.gada nemieros tika gāzts un nogalināts Lībijas diktators Muamars Kadafi, Aizsahāras Āfrikas migrantiem Lībija kļuvusi par nozīmīgāko tranzītvalsti ceļā uz Eiropu. Atbilstoši ANO aplēsēm, Lībijā šobrīd ir 42 000 bēgļu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!