Foto: AFP/Scanpix

Rumānijas pareizticīgo baznīcas patriarhs Daniels (titulbildē) piektdien atvainojās ticīgajiem par diviem seksa skandāliem, kas pēdējās nedēļās skāruši šo baznīcu.

Patriarhs, sperot ļoti neparastu soli, "ar lielām sāpēm sirdī" lūdza piedošanu.

Baznīcas interneta vietnē ievietotā paziņojumā viņš atvainojās "par nemieru, ko radījušas publiskās apsūdzības pret garīdzniekiem", kas izrādījuši "novirzes no kristīgajiem tikumiem".

Pēdējos gados Rumānijā ir pastiprinājusies ietekmīgās pareizticīgo baznīcas kritika un ir izskanējuši aicinājumi padarīt to atbildīgāku.

Dažas stundas pirms patriarha atvainošanās baznīca nobalsoja par garīdznieka kārtas atņemšanu priesterim Kristianam Pomohači, kurš tiek turēts aizdomās par mēģinājumu seksuāli samaitāt pusaudzi.

Albajulijas bīskapijas preses sekretārs paziņoja, ka Pomohači ir atņemta garīdznieka kārta par "ārkārtīga kaitējuma nodarīšanu [baznīcas] tēlam". Viņš var pārsūdzēt šo lēmumu, ko balsojot pieņēmusi bīskapijas padome.

Prokuratūra veic izmeklēšanu pret Pomohači par apsūdzību mēģinājumā seksuāli samaitāt 17 gadus vecu pusaudzi.

Videoierakstā ir fiksēts viņa mēģinājums pārliecināt zēnu piekopt seksu ar viņu un piesaistīt arī citus nepilngadīgos.

Pomohači jūnijā tika uz laiku atstādināts no priestera pienākumiem.

Citā lietā baznīcas Svētā sinode augustā sanāks uz sēdi, lai apsvērtu rīcību pret bīskapu, kurš nofilmēts seksuālās attiecībās ar semināristu, kurš tagad ir priesteris. Bīskaps uz izmeklēšanas laiku ir atstādināts no pienākumiem.

Vairāk nekā 85% Rumānijas iedzīvotāju ir pareizticīgie.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!