Foto: AP/Scanpix

Pēc piecas dienas ilgiem protestiem Rumānijas valdība paziņojusi, ka atsauks ārkārtas dekrētu ar kuru tiktu dekriminalizēti vairāki korupcijas veidi, vēsta raidsabiedrība BBC.

Rumānijas premjerministrs Sorins Grindjanu paudis, ka dekrēts tiks anulēts ministru kabineta sanāksmē svētdien. "Es nevēlos sašķelt Rumāniju. Tā var tikt sašķelta divās daļās," paudis premjers.

Desmitiem tūkstošu Rumānijas iedzīvotāju vairākas dienas pēc kārtas izgājuši ielās, paužot neapmierinātību ar dekrētu, kas ļautu no soda izsprukt vairākām korupcijā apsūdzētām amatpersonām. Dekrēts būtu stājies spēkā 10. februārī.

Sestdien protestētāju pūlis devās gājienā caur Rumānijas galvaspilsētu Bukaresti un izveidoja dzīvo ķēdi ap parlamenta ēku.

Jau ziņots, ka Grindjanu iepriekš, neraugoties uz protestiem, uzstāja uz dekrēta ieviešanu. "Mēs valdībā pieņēmām lēmumu, un mēs virzīsimies uz priekšu," pēc tikšanās ar valdošās kreisās Sociāldemokrātu partijas (PSD) biedriem sacīja Grindjanu.

Savukārt Rumānijas prezidents Klauss Johanniss aizvadītās nedēļas ceturtdienā paziņoja, ka lūgs tiesai ārkārtas dekrētu atzīt par antikonstitucionālu.

Valdības pieņemtais ārkārtas dekrēts dekriminalizē amata noziegumus, kuru rezultātā radušies finansiālie zaudējumi līdz 200 000 leju (44 387 eiro).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!