Bijušais Gruzijas prezidents Mihails Saakašvili, kurš ir Ukrainas Odesas apgabala gubernators, kopā ar savas administrācijas pārstāvjiem plāno Ukrainā izveidot politisko partiju.

"Drīz mums būs politiskā programma, pēc būtības tā būs priekšvēlēšanu programma. Tā būs labēji centriska, fiskāli konservatīva un sociāli liberāla programma. Mēs vēlamies izveidot demokrātisku, eiropeisku partijas organizāciju, kura līderi tiktu ievēlēti politiskā ceļā," sociālās saziņas vietnē "Facebook" par jaunās partijas tapšanu vēstīja Odesas apgabala administrācijas investīciju un attīstības nodaļas vadītāja vietnieka pienākumu izpildītājs Saša Boroviks.

Viņš norādīja, ka Ukrainā politiskā krīze turpinās jau četrus mēnešus, politiskā elite ir bankrotējusi un tas loģiski nozīmē jaunu vēlēšanu rīkošanu. Viņaprāt, Ukrainā ir jānotiek politiskās elites nomaiņai.

Saakašvili jau iepriekš ir paziņojis, ka viņa ambīcijas ir "daudz lielākas nekā kļūt par premjerministru". "Es vēlos izveidot jaunus spēles un pieejas varai noteikumus Ukrainas jaunajai politiskajai elitei," teica Saakašvili.

Odesas apgabala gubernators nav slēpis, ka vēlas ārkārtas parlamenta vēlēšanas Ukrainā.

Jau ziņots, ka Ukrainu pēdējā laikā ir satricinājusi jauna politiskā krīze saistībā ar valsts prezidenta Petro Porošenko pieprasīto premjerministra Arsenija Jaceņuka demisiju. Jaceņuks izturēja parlamenta uzticības balsojumu, tomēr viņa vadīto valdības koalīciju ir pametušas divas no piecām tajā pārstāvētajām partijām.

Savukārt Saakašvili izveidotā "Kustība par attīrīšanos" ir aicinājusi Ukrainas valdības ministrus demisionēt, bet Ukrainas prezidentu kustība mudināja atsaukt frakciju "Petro Porošenko bloks" no valdības koalīcijas.

Pērn maijā Ukrainas prezidents Porošenko piešķīra Saakašvili Ukrainas pilsonību un iecēla viņu par Odesas apgabala gubernatoru.

Saakašvili bija Gruzijas prezidents no 2004. līdz 2013.gadam. Gruzijā viņam ir izvirzītas kriminālapsūdzības saistībā ar amata pilnvaru pārsniegšanu laikā, kad viņš bija prezidents. Tāpēc Saakašvili, kurš pauž viedokli, ka apsūdzības izvirzītas politisku iemeslu dēļ, dzīvo ārzemēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!