Foto: EPA-AFI

Gruzijas prezidents Mihails Saakašvili uzskata, ka galvenais nosacījums diplomātisko attiecību atjaunošanai ar Maskavu ir Krievijas armijas izvešana no Gruzijas teritorijas un atteikšanās no Gruzijas separātisko republiku - Abhāzijas un Dienvidosetijas - neatkarības atzīšanas, ziņo ārvalstu masu mediji.

"Diplomātiskās attiecības ar Krieviju tika automātiski sarautas pēc zināmiem notikumiem 2008.gadā [nedēļu ilgušā Krievijas – Gruzijas kara]. Un šīs attiecības tiks atjaunotas, tikko Krievija atzīs mūsu suverenitāti un vienotās Gruzijas robežas," apmeklējot Vaziani karabāzi, paziņojis prezidents, vēsta "RIA Novosti".

Saakašvili atzīmēja, ka attiecību pārtraukšana nebija Gruzijas iniciatīva un bija saistīta ar 2008.gada augusta notikumiem, un tas bija nepieciešams solis.

"Mēs esam gatavi runāt ar jebkuru Krievijas valdību par noteiktiem tematiem. Ja Krievija vēlas dialogu, tad tai jārunā ar Gruzijas tautu, kurai vienīgais nosacījums ir Gruzijas teritorijas deokupācija. Tā ir mūsu pozīcija," skaidroja prezidents.

Jau vēstīts, ka Krievija piektdien piedāvāja Gruzijai atjaunot diplomātiskās attiecības, un šāds piedāvājums ir pirmais kopš abu valstu diplomātisko attiecību pārtraukšanas 2008.gada kara laikā.

Krievijas Ārlietu ministrija atzinīgi novērtēja Gruzijas prezidenta Mihaila Saakašvili šonedēļ izteikto priekšlikumu, ka Gruzija varētu noteikt bezvīzu režīmu Krievijas pilsoņiem."Ierosinām arī atjaunot diplomātiskās attiecības starp mūsu valstīm. Gaidām Tbilisi reakciju uz šiem priekšlikumiem," teikts Krievijas paziņojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!