Naktī uz ceturtdienu sabojājies Starptautiskās kosmiskās stacijas (SKS) dators, tādēļ uz laiku bija pārtrūkuši tās sakari ar lidojumu vadības centru Hjūstonā, ASV Teksasas štatā.
No rīta sakari ar SKS tika uzturēti caur ASV vairākkārt izmantojamo kosmosa kuģi "Endeavour", kurš ir savienojies ar orbitālo kompleksu.

Krievijas kosmisko lidojumu vadības centrā Koroļovā Maskavas apgabalā aģentūrai "Interfax" pavēstīja, ka sabojājušies perifērie datori kosmiskās stacijas ASV segmentā, laboratorijas modulī "Destiny", savukārt Krievijas segmentā visi datori darbojas.

SKS orientācija šobrīd notiek ar Krievijas segmentā ietilpstošā moduļa "Zvezda" vadības sistēmas palīdzību.

Ziņu avots Krievijas kosmisko lidojumu vadības centrā pastāstīja, ka no ierindas izgājis SKS moduļa "Destiny" galvenais dators MDM, kā arī divi to dublējošie datori. Dators MDM nodrošina sakarus ar Zemi caur amerikāņu radiolīniju. Tagad komandas ierobežotā daudzumā tiek raidītas caur moduli "Zarja", kas ir aprīkots ar saules baterijām un akumulatoriem. SKS galvenās sistēmas, tostarp vadības ierīces, atrodas modulī "Zvezda" un darbojas normāli.

Saistībā ar datora tehniskajām kļūmēm ceturtdienas rītā plānotie Kanādas ražojuma mehāniskā manipulatora izmēģinājumi ir atlikti uz vēlāku laiku.

Telekompānija CNN ceturtdien ziņoja, ka tehniskās problēmas radušās arī gaisa reģenerācijas sistēmā, tādēļ pieņemts lēmums izmantot kuģa "Endeavour" sistēmu.

Speciālisti cer, ka šīs problēmas tiks atrisinātas tuvākajā laikā, un ka tās neietekmēs nedz "Endeavour" misijas programmas izpildi, nedz 28.aprīlī plānoto Krievijas kosmosa kuģa "Sojuz TM-32" startu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!