Irākas prezidents Sadams Huseins pirmdien vērsās pie Irākas tautas ar televīzijas uzrunu, solot ilgā un smagā karā pret ASV un Lielbritānijas spēkiem gūt uzvaru pār iebrucējiem.
Tā bija Sadama otrā uzruna tautai, kopš ceturtdien sākās ASV vadītais karš pret Irāku ar mērķi gāzt Sadama režīmu.

Huseins sacīja, ka "tuvojas uzvara" pār ASV un Lielbritānijas spēkiem, kas "iebrukuši Irākā un kuru nodomi ir skaidri visiem". Viņš atzina, ka iebrucēji ir par zemu novērtējuši irākiešus, sastopas ar niknu pretestību un nonāks strupceļā.

"Jo dziļāk Irākas teritorijā viņi ieies, jo vairāk tuvosies strupceļam," sacīja Irākas līderis laikā, kad tiek ziņots, ka amerikāņu un britu spēki atrodas vairs tikai 150 kilometru attālumā no Bagdādes.

Viņš paziņoja, ka Irākas pretošanās iebrucējiem "iepriecinās" tās "draugus".

Prezidents aicināja irākiešu karavīrus ar "spēku un precizitāti" stāties pretī ļaunumam, lai tas tiktu satriekts un viņu tēvi un mātes varētu gulēt mierīgi, un solīja, ka mocekļu nāvē kritušie tiks atalgoti ar paradīzi.

Viņš draudēja, ka irākieši nodarīs ienaidniekam tik lielas sāpes, cik vien spēs, un uzsvēra, ka ienaidnieks jau cieš no modžahedu (svētkarotāju) uzbrukumiem.

"Mēs nesām lielus upurus, lai novērstu karu," sacīja Sadams un atzinīgi novērtēja Irākas armijas varonīgo pretošanos, kura iebrucējus iedzinusi "slazdā".

Sadams arī sniedza pierādījumus tam, ka viņš ir dzīvs un ka runa nav ierakstīta pirms kara sākšanās, jo viņš pieminēja to, ka turpinās kaujas starp Irākas spēkiem un koalīcijas kareivjiem Irākas dienvidu pilsētā Ummkasrā. Viņš arī pieminēja koalīcijas spēku tuvošanos Bagdādei.

"Reuters" korespondenti Bagdādē un citur Tuvajos Austrumos bija pārliecināti, ka televīzijas tiešraidē uzstājies Sadams, nevis kāds no viņa dubultniekiem. Kopš pirmajiem uzlidojumiem Bagdādei, ar kuriem ceturtdien sākās karš pret Irāku, ir izteikti dažādi pieņēmumi par viņa likteni. Ir ziņots gan par Huseina nāvi, gan par smagiem ievainojumiem, kuru dēļ viņam esot pārlietas asinis.

Pirmo uzrunu tautai kopš kara sākuma Sadams teica ceturtdienas rītā apmēram trīs stundas pēc Bagdādes bombardēšanas sākuma. ASV Centrālā izlūkošanas pārvalde atzina par iespējamu, ka ceturtdienas uzruna var būt ierakstīta iepriekš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!