Septiņi cilvēki ir nogalināti un vismaz 12 ievainoti sadursmēs, kas piektdienas rītā izcēlās Kambodžas galvaspilsētā Pnompeņā starp divām bruņotu vīru grupām un drošības spēkiem, paziņoja policija.
Šīs sadursmes bija lielākais bruņotais incidents Pnompeņā kopš 1997.gada, kad premjerministrs Huns Sens vardarbīgi atcēla no amata otru premjeru princi Norodomu Ranaridhu.

Pirmā bruņotā grupa, kurā bija no 30 līdz 40 vīru, meta granātas un šāva uz karavīriem un policistiem pie Aizsardzības ministrijas ēkas. Tā izklīda pēc vairāk nekā stundu ilgas cīņas pret drošības spēkiem.

Cita grupa, kurā bija ap 10 vīru, tai pašā laikā uzbruka armijas kazarmām 15 kilometrus uz rietumiem pilsētas nomalē.

Militārās policijas ģenerālis Čhins Čanpors pa radio paziņoja, ka varas iestādes ir atjaunojušas kontroli pār situāciju.

"Mēs jau zinām, kas to rīkoja, un esam apcietinājuši vienu no viņu galvenajiem līderiem. Šiem cilvēkiem nav pienācīga darba, es neuzskatu, ka šie cilvēki būtu iesaistīti politikā," sacīja ģenerālis. "Tie ir bruņoti teroristi, kuru mērķis ir graut nacionālo drošību," viņš piebilda.

Ģenerālis paziņoja, ka visi septiņi kritušie ir teroristi un vēl 22 uzbrucēji ir apcietināti. Sadursmēs ievainoti arī 11 policisti un karavīri, un viens civilās apsardzes darbinieks.

Lielākā uzbrucēju grupa apmētāja ar granātām policijas automobili un pēc tam atklāja uguni uz drošības spēkiem pie Aizsardzības ministrijas, Ministru padomes ēkas un kāda policijas iecirkņa. Visas šīs ēkas atrodas Krievu bulvārī, kas ir galvenais ceļš uz Pnompeņas starptautisko lidostu.

Policija konfiscēja lielu daudzumu munīcijas un ieročus no kaujas šautenēm līdz granātmetējiem. Policijas komisārs sacīja, ka uzbrukumu sarīkojis pretvalstisks grupējums "Kambodžas Brīvības cīnītāji".

Otrajā uzbrukumā trīs raķešgranātas trāpīja kazarmām, kurās izmitinātā 70.brigāde apsargā augstākās valdības amatpersonas.

Galvenā uzbrucēju grupa ieradās Pnompeņā ar vilcienu no Batambangas pilsētas - bijušā "sarkano khmeru" bastiona Taizemes pierobežā. Šis vilciens brauca arī gar 70.brigādes kazarmām.

Antikomunistiskie grupējumi "Kambodžas Brīvības cīnītāji" un "Brīvie khmeri" cīnās pret valdību, kuru tie dēvē par Vjetnamas marioneti. Valdība parasti noliedz abu grupējumu pastāvēšanu un vienkārši sauc tos par "bandītiem".

Vjetnamas karaspēks 1979.gadā iebruka Kambodžā, gāza "sarkano khmeru" režīmu un izveidoja valdību, kurā ārlietu ministrs bija tagadējais premjers Huns Sens. Kambodžas valdība 1989.gadā oficiāli atteicās no komunisma ideoloģijas, bet turpina uzturēt tuvas attiecības ar Hanoju.

Novembra beigās Kambodzu divu dienu vizītē plāno apmeklēt Vjetnamas prezidents Čans Dukluongs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!