Foto: AFP/Scanpix

Divus gadus ilgušajās režīma spēku un tā oponentu cīņās ir sagrauta Sīrijas veselības aprūpes sistēma, liecina medicīniskās labdarības organizācijas "Medecins Sans Frontieres" (MSF) dati.

Slimnīcas, ārsti un pacienti kļuvuši par uzbrukumu mērķi, un daudzi apmācīti medicīnas darbinieki ir pametuši valsti, ziņojumā secina MSF. Trešdaļa publisko slimnīcu vairs nedarbojas un medicīnas aprūpe ir nogājusi pagrīdē.

Bruņotais konflikts veselības aprūpes jēdzienu ir padarījis par "izsmieklu", norāda MSF, kuras darbinieki sniedz medicīnisko palīdzību un konsultācijas Sīrijas nemiernieku kontrolētajās teritorijās.

"Medicīniskās palīdzības sistēma ir pakļauta uzbrukumiem, slimnīcas sagrautas un medicīniskais personāls sagūstīts," stāsta MSF pārstāve Marī-Perre Allija.

Lielas problēmas rada apmācīta medicīniskā personāla izceļošana, norāda organizācija. "Zobārsti veic nelielas operācijas, farmaceiti ārstē pacientus un jauni cilvēki kā brīvprātīgie strādā par māsām," teikts ziņojumā.

Ārsti ir pasludināti par "valsts ienaidniekiem" par to, ka ārstē cietušos, un abas puses izmanto slimnīcas savā kara stratēģijā, secina MSF. Kamēr režīma spēku aviācija mērķtiecīgi bombardē medicīnas iestādes, nemiernieki slimnīcas marķē kā "Brīvās Sīrijas armijas slimnīca", palielinot uzbrukuma risku.

Arvien vairāk medicīniskās aprūpes sistēma ir spiesta darboties pagrīdē - mājās, alās un lauku saimniecībās. Tomēr arī šīs būves ir pakļautas uzbrukumiem.

Kopš nemieru sākuma 2011. gadā MSF 200 darbinieki Sīrijā ir snieguši vairāk nekā 20 000 konsultāciju un 1560 ķirurģisku procedūru. Organizācija nemiernieku kontrolētajos valsts ziemeļu rajonos it atvērusi trīs slimnīcas.

"Delfi" jau rakstīja, kā kara apstākļos strādā Sīrijas ziemeļu pilsētas Alepo ārsti.

Trešdien ANO paziņoja, ka Sīriju ir pametis jau miljons bēgļu. Vēl aptuveni 2,5 miljoni meklē patvērumu Sīrijas iekšienē. Gandrīz divus gadus ilgstošajā konfliktā gājuši bojā aptuveni 70 000 cilvēku.   

Sīrijas konflikts turpinās kopš 2011. gada marta. Tautas sacelšanās pret valdošos iekārtu pāraugusi bruņotā nemiernieku un prezidenta Bašara al Asada režīma cīņā. Saskaņā ar ANO aplēsēm, konfliktā bojā gājuši ir aotuveni  70 000 cilvēku.

Kopš sacelšanās sākuma ANO Drošības padome ir mēģinājusi atrast veidus, kā atrisināt konfliktu. Tomēr pieņemt stingras sankcijas pret Asada režīmu Drošības padomei tā arī nav izdevies, jo jau trīs reizes ANO rezolūcijas Sīrijas jautājumos bloķēja Krievija un Ķīna. Pēc sava piedāvātā miera plāna izgāšanās, kurš paredzēja vardarbības pārtraukšanu un sarunu sākšanu starp opozīciju un valdību, savu amatu pameta  ANO un Arābu līgas īpašais sūtnis Sīrijas jautājumos Kofi Annans.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!