Polijā prokuratūra piektdien ierosināja krimināllietu pret ASV vēsturnieku Janu Grosu, kurš grāmatā "Bailes" apgalvo, ka daudzi holokaustu pārdzīvojušie ebreji pēc Otrā pasaules kara kļuva par poļu antisemītisma upuriem. Kaut arī izdevuma tulkojums poliski grāmatplauktos parādījās tikai piektdien, jau pirms iznākšanas Polijas sabiedrībā grāmata izraisīja vētrainas diskusijas.
Krimināllikums paredz līdz trim gadiem cietumā par Polijas tautas publisku apsūdzēšanu līdzdalībā nacistiskā un komunistiskā režīma noziegumos, to organizēšanā, kā arī atbildībā par šiem noziegumiem. Krimināllieta pret Grosu uzsākta, pamatojoties uz šo likuma pantu.

Gross ir Polijas ebrejs, kurš 1969. gadā pameta dzimteni un devās uz ASV, kur arī šobrīd strādā Prinstonas universitātē un ir tās profesors.

Grāmatā "Bailes" autors apraksta pret ebrejiem vērstu grautiņu 1946. gada 4. jūlijā Kelcē, kur pilsētas poļi nogalināja 40 vietējos ebrejus. Grautiņu izraisījušas nepatiesas baumas, ka ebreji esot noslepkavojuši kādu poļu zēnu.

"Baidos, ka šī grāmata kaitēs poļu un ebreju attiecībām," sacīja katoļu inteliģences aprindās populārā nedēļas izdevuma "Tygodnik Powszechny" redaktors Ādams Boņeckis, grāmatas autoram pārmetot arī apsūdzošo toni.

Savukārt vēsturnieks Pavels Mahcevičs autoru kritizē par nekorektu jēdziena "etniskā tīrīšana" lietošanu attiecībā uz vāciešu un ukraiņu padzīšanu no Polijas pēc 1945. gada. Šo jēdzienu Gross lieto arī raksturojot Polijas varasiestāžu spiedienu pret ebrejiem, kas bijuši spiesti valsti pamest.

"Polijas komunistu režīms piepildīja poļu nacionālistu sapni, radot etniski tīru valsti," raksta Gross.

Pēc Polijas Nacionālās piemiņas institūta (IPN), kas izmeklē nacistu un komunistu laiku noziegumos, datiem, no Polijas holokaustu pārdzīvojušajiem 300 000 ebrejiem grautiņos vai individuāli tika nogalināti no 600 - 3000 ebreju.

Tajā pašā laikā IPN direktors Janušs Kirtika noraidīja Grosa kā vēsturnieka un Prinstonas profesora uzticamību.

"Gross nav vēsturnieks. Pirmkārt viņš spēlē uz emocijām ar ļoti ierobežotu avotu skaitu un tendenciozi interpretē informāciju," sacīja Kirtika.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!