Foto: EPA-AFI
Londonas izmeklētājs, kurš uztur prasību nogalinātā bijušā Krievijas Federālā drošības dienesta (FDD) apakšpulkvedi Aleksandra Ļitviņenko lietā, publicējis paziņojumu par nodomu uzsākt plašu visu apstākļu izmeklēšanu, pratinot lieciniekus un pārbaudot klasificētos policijas materiālus, atsaucoties uz ASV kongresa radio RFE-RI, vēsta kavkazcenter.com.

Izmeklētājs Endrjū Reids paziņojis, ka izmeklēšanas turpinājums sāksies ne vēlāk kā 2012. gada aprīlī. Par lieciniekiem tiks aicināta policija, eksperti, Ļitviņenko radinieki un draugi, tai skaitā no Krievijas emigrējušais uzņēmējs Boriss Berezovskis. Krievijas FDD virsnieku Andreja Lugovoja un Dmitrija Kovtuna liecības tiks pārraidītas video tiešsaiste no Maskavas.

Ļitviņenko draugs un grāmatas "Disidenta nāve" autors Alekss Goldfarbs, kurš arī ir liecinieka statusā, stāstā, ka tiks izskatītas divas galvenās slepkavības versijas. Viena no tām par vainīgo uzskatā Krieviju un tās kādreizējo prezidentu Vladimiru Putinu, slepkavību izpildot Lugovojam un Kovtunam. Otra, Krievijas versija, par vainīgo izvirza Berezovski un britu slepenos dienestus.

Jau ziņots, ka 2011. gada 13. oktobrī Lielbritānijas galvaspilsētā atsākās sagatavošanās tiesas sēdes, kuru laikā bija jānoskaidro bijušā Krievija FDD apakšpulkveža, vēlāk Kremļa politikas kritiķa Aleksandra Ļitviņenko nāves iemesli.

Ļitviņenko, kuram Lielbritānijā bija piešķirts politiskais patvērums, nomira 2006. gada novembrī pēc saindēšanās ar radioaktīvo poloniju 210.Viņš savās publikācijās atmaskojis Krievijas specdienestu darbību un kritizēja toreizējo valsts prezidentu Vladimiru Putinu.

Britu likumsargi uzskata, ka Ļitviņenko noindējis viņa bijušais dienesta biedrs, tagad Valsts Domes deputāts Andrejs Lugovojs. Krievija ir noraidījusi apvainojumus par savu specdienestu līdzdalību un atsakās izdot Lugovoju, aizbildinoties ar to, ka šādas darbības liedz valsts konstitūcija.

Ļitviņenko lieta uz ilgu laiku "atvēsināja" Krievijas un Apvienotās Karalistes attiecības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!