Foto: AP/Scanpix/LETA

Itālijas vicepremjera un iekšlietu ministra Mateo Salvīni padomnieki Džanluka Savoīni un Klaudio D’Amiko pēdējo divu gadu laikā desmitiem reižu apmeklējuši Krieviju, teikts interneta mediju “Buzfeed” un “Insider”, kā arī ”Bellingcat” kopīgā pētījumā.

Tikai 2018. gadā vien Savoīni uz Maskavu lidojis vismaz 14 reizes, secināts pētījumā. Žurnālisti šos datus ieguvuši no aviobiļešu rezervēšanas datu bāzes.

Labēji populistiskās partijas "Līga" ministra Salvīni padomnieks Savoīni uz Krieviju aktīvi lidojis arī iepriekšējos gados, bet 2018. gadā ceļojumu skaits pieaudzis.

Savoīni un D'Amiko Maskavā ir reģistrēts konsultāciju uzņēmums "Orion", taču pētījuma autori apšauba, ka šis bizness prasa tik biežus lidojumus.

Pētījumā pieļauts, ka braucienos Salvīni padomnieki Maskavā varētu būt saņēmuši skaidru naudu. Pierādījumus šim pieņēmumam autori nesniedz.

Salvīni padomnieku ceļojumi uz Krieviju pievērsuši žurnālisti uzmanību saistībā ar skandālu par iespējamo partijas "Līga" finansēšanu no Krievijas avotiem.

2018. gada 18. oktobrī Maskavā notika trīs itāļu, tostarp Savoīni, un trīs krievu tikšanās. Pārrunās apspriesta iespēja piegādāt naftu no Krievijas uz Itāliju tā, lai zināmus procentus no piegādes summas saņemtu partija "Līga".

Itālijas prokuratūra par šo lietu sākusi pārbaudi, lai gan sarunu dalībnieki apgalvo, ka darījums tā arī nenotika.

Tāpat ir zināms, ka Savoīni Itālijā vismaz vienu reizi ticies ar Krievijas publicistu un politisko filozofu Aleksandru Duginu, kuru sauc par vienu no Eiropas galēji labējo ideologiem.

Arī pats Salvīni vairākkārt ir apmeklējis Maskavu un atzinīgi izteicies par Kremļa saimnieku Vladimiru Putinu, un viņa politiku, kā arī kritizējis pret Krieviju vērstās sankcijas.

Nesaistīti, Salvīni piektdien aicinājis sarīkot Itālijā ārkārtas parlamenta vēlēšanas koalīcijas partiju nesaskaņu dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!