Foto: Shutterstock
Neskatoties uz savāktajiem parakstiem, ASV tiesnese ceturtdien lēma, ka referendums par nepilngadīgu personu apgraizīšanas aizliegšanu Sanfrancisko novembrī nenotiks.

Priekšlikums paredzēja, ka nepilngadīgu vīriešu kārtas pārstāvju apgraizīšana būtu pieļaujama tikai ārkārtas gadījumos, kad tai ir medicīnisks pamatojums. Visos pārējos gadījumos šāda rīcība būtu uzskatāma par pretlikumīgu.

Bija plānots, ka referendums notiks novembrī, jo atbalstītāji pavasarī savāca tam nepieciešamos 7000 parakstu.

Tomēr tiesnese Loreta Džordži ceturtdien lēma par labu šīs iniciatīvas oponentiem, proti, reliģiskajām grupām, ārstiem un ģimenēm, kuras uzskata, ka šis priekšlikums pārkāpj valsts likumu, kas aizliedz vietējām varasiestādēm regulēt medicīniskās procedūras.

Tiesnese nolēma, ka referenduma rīkošana "nekalpotu leģitīmam mērķim", un deva rīkojumu pilsētai to atsaukt.

Priekšlikuma iesniedzēji sola iesniegt apelāciju, lai gan viņiem varētu nebūt likumīgas tiesības to darīt.

59 gadus vecais iniciatīvas vadītājs Loids Skofīlds apgraizīšanu uzskata par kulturāli akceptētu ģenitāliju sakropļošanu, par ko būtu jālemj pašam indivīdam, nevis viņa vecākiem.

Veselības apsvērumus kā argumentus min abas puses, bet medicīniskie pētījumi strikti neatbalsta nevienu no abiem viedokļiem.

Ierosinājuma pretinieki apgalvo, ka šāda rīcība pārkāptu vairāku sabiedrības grupu tiesības. Piemēram ebreji un musulmaņi uzskata šo procedūru par svētu reliģisko rituālu.

Abu kopienu līderi apvienoja spēkus, lai cīnītos pret iecerēto aizliegumu.

Jūnijā arī Sanfrancisko pilsētas prokurora birojs nāca klajā ar neraksturīgu, pret šo iniciatīvu vērstu soli, kritizējot priekšlikumu atbalstītāju izveidoto komiksu "Foreskin Man", kas tulkojumā nozīmē "Priekšādiņas cilvēks".

Komiksā attēlota blonda, zilacaina supervaroņa cīņa pret kariķētiem ebreju briesmoņiem.

Kalifornijas vēlētāju iniciatīvas sistēma atļauj iedzīvotājiem referendumam virzīt praktiski jebkuru priekšlikumu, ja vien tiek savākts nepieciešamais vēlētāju parakstu skaits.

Šādā veidā pieņemti daudzi no Kalifornijas pretrunīgākajiem likumiem, tostarp krasi samazināts īpašuma nodoklis un aizliegtas geju laulības.

Ja referendums notiktu, Sanfrancisko būtu pirmā pilsēta ASV, kas nodevusi lēmumu par nepilngadīgu personu apgraizīšanas aizliegšanu tautas balsojumam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!