Izraēlas premjerministra Ariela Šarona dēls otrdien atzina savu vainu skandālā sakarā ar Izraēlas vēlēšanu kampaņas finansēšanu, un tas var mest izaicinājumu Izraēlas līderim pirms gaidāmajām pirmstermiņa vēlēšanām.
Omri Šarons, kurš ir parlamenta deputāts no partijas "Likud" un sava tēva galvenais padomnieks, iepriekš tika paziņojis, ka viņš aizstāvēsies. Viņš tiek apsūdzēts krāpšanā, pilnvarotās personas līgumsaistību nepildīšanā un nepatiesu liecību sniegšanā, un par to viņam var piespriest septiņu gadu cietumsodu.

Kaut arī šajā lietā pašam premjerministram netiek izvirzītas nekādas apsūdzības, skandāls nostādījis viņu neērtā situācijā laikā, kad viņu sagaida sīvas politiskās cīņas.

Apgalvojumi par fiktīvām kompānijām, kas esot tikušas nodibinātas, lai novirzītu ārvalstu ziedojumus Ariela Šarona veiksmīgajai 1999.gada kampaņai par labējās partijas "Likud" vadītāja amatu, izraisījuši politisku opozīciju premjerministram, jo politisko kampaņu finansēšana no ārvalstīm Izraēlā tiek uzskatīta par nelikumīgu.

Šarons noliedz, ka viņš būtu rīkojies nelikumīgi šajā finansēšanas lietā, un norāda, ka viņa 1999.gada kampaņas finansēšanu organizēja tikai viņa dēli. Ģenerālprokurors Menahems Mazuzs februārī nolēma neizvirzīt apsūdzības premjerministram, kā iemeslu minot pierādījumu trūkumu pēc trīs gadus ilgušās izmeklēšanas. Līdzīgas apsūdzības šajā lietā tika atsauktas arī pret diviem Šarona bijušajiem padomniekiem.

Pēc negaidītās vadības maiņas Darba partijā, kas ir viņa galvenā partnere, Šaronu nākamgad sagaida pirmstermiņa vēlēšanas, jo šī maiņa ir novedusi viņa valdošo koalīciju līdz sabrukuma robežai. Vēlēšanas bija paredzētas 2006.gada novembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!