Foto: Reuters/Scanpix
Valsts Zvēresta padome ceturtdien paziņojusi, ka par nākamo Sāuda Arābijas kroņprinci izvēlēts pašreizējā monarha Abdallāha pusbrālis Najefs bin Abdulazizs, informē aģentūra AFP.

78 gadus vecais Abdulazizs pilda iekšlietu ministra pienākumus. Par viņa nopelnu tiek uzskatīta valsts attīrīšana no "Al Qaeda" locekļiem.

Pašreizējā kroņprinča izvēle tika prognozēta, jo viņš jau faktiski vadīja valsti karaļa Abdallāha slimības laikā.

Najefs stāsies sava īstā brāļa Sultāna vietā. Jau vēstīts, ka sestdien 22. oktobrī 83 gadu vecumā miris Saūda Arābijas kroņprincis Sultāns bin Abdulazīzs al Saūds.

Princis Sultāns bija arī Saūda Arābijas pirmais vicepremjers, aizsardzības ministrs un aviācijas ministrs.

Kroņprincis miris piektdien Amerikas Savienotajās Valstīs, kur ārstējās kopš jūnija. Oficiālajā paziņojumā teikts, ka Sultāna nāves cēlonis bija slimība, bet nav minēts, kāda. Raidsabiedrība BBC, atsaucoties uz neoficiāliem avotiem, ziņo, ka kroņprincis miris ar vēzi.

2004.gadā princim Sultānam tika konstatēts resnās zarnas vēzis un tika veiktas vairākas operācijas. 2009.gadā kroņprincim diagnosticēja Alcheimera slimību.

Princis Sultāns apbedīts otrdien Saūda Arābijas galvaspilsētā Rijādā, ziņo Saūda Arābijas aģentūra SPA.

Pēc prinča Sultāna nāves nākamais rindā uz troņa mantošanu bija Najefs, kurš ir karalistes otrais vicepremjers un iekšlietu ministrs. Viņa kandidatūru gan vajadzēja formāli apstiprināt Zvēresta padomei, kas ir 2006. gadā izveidots konsultatīvs orgāns, kam jānodorošina mierīga karaliskās varas pāreja.

Kā ziņots, Saūda Arābijā troni manto nevis monarha vecākais dēls, bet gan monarhijas dibinātāja, 1953.gadā mirušā karaļa Abdulazīza ibn Saūda dēli. Monarhijas dibinātājam bija 22 sievas un, pēc neoficiālām ziņām, 37 dēli, viņu vidū - arī pašreizējais karalis 87 gadus vecais Abdallāhs.

Saūda Arābija, kas ir konservatīva islāma valsts un absolūtā monarhija, ir viena no pasaules lielākajām naftas eksportētājām. Tur atrodas islāma svētās pilsētas Meka un Medīna.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!