Absolūtajā monarhijā Saūda Arābijā otrdien notiek šajā valstī pirmā cilvēktiesību konference. Saūda Arābijas sarkanā pusmēness biedrības organizētais forums oficiāli tika atklāts pirmdien, bet otrdien sākas debates.
Organizētāji paziņoja, ka konferencē tiks runāts par tādiem jautājumiem kā cilvēktiesības islama apstākļos, starptautisko cilvēktiesību likumu īstenošana un bēgļu tiesības. Forumā piedalās tādas organizācijas kā "Amnesty International".

"Starp islama un Rietumu sabiedrībām pastāv nesaprašanās, un mēs domājam, ka tas ir intelektuālā kontakta trūkuma dēļ. Jo lielākus kontaktus varam sniegt, jo plašāka sapratne Rietumos ir par islama šariatu," aģentūrai "Reuters" sacīja viens no pasākuma organizētājiem. "Diemžēl Rietumi tagad skatās uz islamu un arābiem caur noteiktu arābu grupu prizmu, kas apkauno islamu, un mums jāparāda islama īstā aina," viņš sacīja, runājot par tādām kaujinieku organizācijām kā Osamas bin Ladena "Al Qaeda".

Saūda Arābiju asi kritizē Rietumu cilvēktiesību aizstāvības grupas par bargajiem šariata likumiem, ieskaitot publisku galvas nociršanu, un sieviešu diskriminēšanu, kā arī par patvaļīgu apcietināšanu bez tiesas un spīdzināšanu.

Šī valsts solījusi veikt reformas, tai skaitā uzlabot darba iespējas sievietēm. Foruma organizētāji sacīja, ka dažas vietējās sievietes stāstīs par vardarbību pret sievietēm un par sieviešu tiesībām. Viņu tiesības valstī ir ļoti ierobežotas - sievietes joprojām nedrīkst vadīt automašīnu un ceļot bez vīrieša pavadības.

Valdība pirmdien paziņoja, ka tā rīkos pirmās vēlēšanas, kurās izvēlēs pašvaldības. Karaliste, kurā valda Saūdu dinastija kopš valsts dibināšanas, ir iecelta konsultatīvā padome, taču tajā nekad nav bijušas kādas amatpersonu vēlēšanas.

Kabineta paziņojums radās sakarā ar reformatoru, intelektuāļu un akadēmiķu arvien pieaugošajām prasībām faktiskajam valsts vadītājam kroņprincim Abdulam pieļaut plašāku politisko līdzdalību, vēlēšanas un vārda brīvību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!