Ukrainas pilote Nadja Savčenko, kuru Krievijas pārstāvji nolaupīja Ukrainā un vēlāk Krievijā "paraugprāvā" tiesāja par slepkavībām, trešdienas pēcpusdienā atgriezās Ukrainā, ziņo Krievijas un Ukrainas mediji. Viņa iemainīta pret diviem Krievijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes virsniekiem, vēsta "Unian".

Pilotes pārvešanai uz Ukrainu lidostā Rostovā pie Donas jau naktī ieradusies Ukrainas prezidenta Petro Porošenko lidmašīna "AN-72". Prezidents pats gan uz Krieviju nebija devies, bet sagaidīja Savčenko lidostā Ukrainā.

Ar citu lidmašīnu no Ukrainas Krievijā šodien atgriezās divi Krievijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes (GRU) virsnieki Aleksanders Aleksandrovs un Jevgēņijs Jerofejevs. Lidmašīna ar Krievijas pilsoņiem nolaidās Vnukovas lidostā Maskavā.

Abus GRU virsniekus personīgi apžēlojis Ukrainas prezidents. Tādā pašā kārtībā Krievijā atbrīvota arī Savčenko. "Komersant" vēsta, ka vienošanās panākta "Normandijas kvarteta" nakts sarunu laikā.

Krievijas armijas 3. gvardes īpašo uzdevumu brigādes kapteini Jerofejevu un seržantu Aleksandrovu Ukrainas armija pērn aizturēja Luhanskas apgabalā valsts austrumos.

Kijevas rajona tiesa šos Krievijas karavīrus atzina par vainīgiem agresīvā karā ar iepriekšēju vienošanos, palīdzību teroristiskām organizācijām un teroraktu sarīkošanu. Abiem tika piespriesti 14 gadi cietumā, konfiscējot visu mantu.

Pratināšanas gaitā abi gūstekņi apliecinājuši, ka ir Krievijas armijas aktīvā karadienesta karavīri. Krievija savukārt uzstāj, ka Jerofejevs un Aleksandrovs ir atvaļinājušies no aktīvā dienesta, pirms devušies uz Ukrainu.

Ukrainas prezidents jau iepriekš ierosināja abus karavīrus apmainīt pret ieslodzījumā Krievijā turēto Ukrainas piloti un parlamenta deputāti Nadiju Savčenko.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!