Foto: AFP/Scanpix
Serbijas prezidents Tomislavs Nikoličs piektdien paziņoja par parlamenta pirmstermiņa vēlēšanu rīkošanu aprīļa beigās.

"Es tikko parakstīju rīkojumu par parlamenta atlaišanu un lēmumu par vēlēšanu rīkošanu 24. aprīlī," viņš pavēstīja televīzijā pārraidītā paziņojumā.

Tiek prognozēts, ka vēlēšanu rezultātā savas pozīcijas nostiprinās pašreizējais proeiropeiskais premjerministrs Aleksandars Vučičs.

Lūgumā rīkot pirmstermiņa vēlēšanas Vučiča valdība norādīja, ka tai ir nepieciešams nepārprotams mandāts reformu īstenošanai, kas vajadzīgas valsts ceļā uz iestāšanos Eiropas Savienībā (ES).

2014. gada pavasarī notikušajās parlamenta vēlēšanās Vučiča pārstāvētā Serbijas Progresīvā partija (SNS) izcīnīja pārliecinošu uzvaru, iegūstot 158 no 250 deputātu vietām. Vučiča valdībā līdz ar viņa partiju darbojas arī sociālisti un vairākas mazākas partijas, bet opozīcija parlamentā ir vāja un sašķelta, taču premjeram acīmredzot ir svarīgi nostiprināt savu ietekmi.

Vučičs acīmredzot cer, ka pirmstermiņa vēlēšanas SNS izcīnīs divu trešdaļu vairākumu, ko tai neizdevās panākt 2014. gadā. Premjers iepriekš arī izteicās, ka viņam vajadzīgs pilns četru gadu termiņš, lai īstenotu reformas, kas nepieciešamas Serbijas virzībai uz iestāšanos ES.

Kārtējām vēlēšanām Serbijā būtu jānotiek tikai 2018. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!