Foto: AFP/Scanpix

Serbija apzinās, ka tai nav varas pār Kosovu, bet tā neslēgs nekādu vienošanos ar Prištinu, kamēr Kosovas serbiem netiks piešķirta autonomija, ceturtdien paziņojis Serbijas premjerministrs Ivica Dačičs.

"Taisnība, ka Serbijai nav varas pār lielu daļu Kosovas, bet arī Kosovai nav [varas] pār daļu tās teritorijas" ziemeļos, kur vairākums iedzīvotāju ir serbi, norādīja Dačičs.

Kosova neatkarību vienpusēji pasludināja 2008.gadā, taču Serbija joprojām to uzskata par savas teritorijas sastāvdaļu, lai gan Kosovas neatkarību atzinušas 90 valstis, tostarp ASV un vairums Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu.

Attiecību uzlabošana ar Kosovu ir svarīgākais priekšnoteikums, ko Brisele izvirzījusi Serbijai tās centienos pievienoties ES.

Kopš oktobra Dačičs un Kosovas premjerministrs Hašims Tači ir soli pa solim pietuvojušies risinājumiem vairākos būtiskos jautājumos, kas apgrūtina cilvēku ikdienas dzīvi Kosovā.

Tomēr pēdējā tikšanās noslēdzās bez ievērojama progresa, jo abas puses nespēja panākt kopēju pamatu jautājumā par Kosovas ziemeļu serbu kopienas nākotni.

Kosovas ziemeļos dzīvo aptuveni 40 000 serbu, kas neatzīt Prištinas varu un Kosovas neatkarību.


Belgrada ir aicinājusi Prištinu piekrist izveidot serbu pašvaldību savienību, kurai būtu plašas autonomijas tiesības un cieši sakari ar Serbiju.

Kosova piekritusi šādas savienības izveidošanai, bet tikai ar nosacījumu, ka tai nav reālas varas.

Dačičs savukārt paziņoja, ka savienībai būtu jāpiešķir "izpildvara" un, ja Priština tam nepiekritīs, Belgrada nekādu vienošanos neslēgs, pat ja tas maksās Serbijai datumu iestāšanās sarunu sākšanai ar ES.

Serbijas un Kosovas attiecības joprojām ir saspīlētas, tomēr, kopš Serbijā pagājušā gada jūlijā darbu sāka jauna valdība, tās attieksme pret Kosovu ir krasi mainījusies.

Ceturtdien izdevumā NIN Dačičs norādīja, ka līdz šim valsts līderi serbiem ir melojuši, ka Kosova ir viņu.

"Tika stāstītas pasakas, tika stāstīti meli, ka Kosova ir mūsu," atzīmēja Dačičs, norādot, ka nedz Serbijas prezidents, nedz premjerministrs, nedz ministri, nedz policija vai armija nevar doties uz Kosovu.

"Serbi var tikai pamest Kosovu. Lūk, tik daudz Kosova ir mūsu," viņš piebilda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!