Horvātijas prezidents Ivo Josipovičs un Serbijas prezidents Boriss Tadičs trešdien izteica apņemšanos risināt abu pušu starpā valdošās nesaskaņas un uzsvēra mērķi pievienoties Eiropas Savienībai (ES).

Abu pušu attiecības ir trauslas kopš 1991.-1995.gada Horvātijas neatkarības kara, kura laikā Belgrada atbalstīja serbu dumpiniekus. Abas puses vaino viena otru kara noziegumu pastrādāšanā.

"Mēs esam vienojušies par jaunu virzību, virzību uz partnerību ar Eiropu. Mēs atbalstām Eiropas vērtības un vēlamies risināt problēmas," pēc neformālām sarunām ziemeļu piekrastes pilsētā Opatijā sacīja Josipovičs. "Mēs esam pārliecināti, ka abas reiz būsim Eiropas Savienībā, un tieši tas motivēja tikties pie sarunu galda".

Horvātija vēlas pievienoties ES līdz 2012.gadam, Serbija cer iegūt kandidātvalsts statusu šogad un pievienoties 2014.gadā.

Abu pušu līderi pārrunāja arī savstarpējās apsūdzības genocīdā, kas iesniegtas ANO Starptautiskajā tiesā Hāgā. "Mēs vēlētos jautājumu atrisināt ārpus tiesas," sacīja Tadičs. "Tas gan nenozīmē, ka mēs atsakāmies no tiesas procesa," viņš piebilda. Viņam pievienojās Josipovičs, sakot, "ja ir iespējams rast risinājumu, (..) tiesai vairs nebūs nozīmes."

Tā bija pirmā abu līderu tikšanās, jo Tadičs boikotēja Josipoviča inaugurāciju 18.februārī, tāpēc ka ceremonijas viesu vidū bija arī Kosovas prezidents Fatmirs Sejdiu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!