Naftas flagmanis "Royal Dutch Shell" piekritis mierizlīgumam par 84 miljoniem ASV dolāru ar Nigērijas deltā esošās Bodo cilts iedzīvotājiem lietā par divām liela apjoma naftas noplūdēm, ziņo raidsabiedrība BBC.

15 600 Nigērijas zvejnieku advokāti raidsabiedrībai norādījuši, ka katrs no viņu klientiem saņems 3300 ASV dolārus par zaudējumiem, ko radījušas noplūdes. Savukārt atlikušie 30 miljoni ASV dolāru tiks novirzīti ciltij, kas, kā norādījuši advokāti, pamatīgi cieta divās liela apjoma naftas noplūdēs 2008.gadā un 2009.gadā.

Advokāti skaidrojuši, ka noplūdes skārušas vairākus tūkstošus hektāru Nigērijas dienvidu daļā.

Naftas flagmaņa pārstāvis Mutiu Sanmons sacījis, ka "Shell" uzņēmies atbildību par divām noplūdēm cilts teritorijā. "Shell" minējis, ka noplūdes radušās cauruļvadu neveiksmīgas darbības rezultātā. Vienlaikus uzņēmums ir pārliecināts, ka vides piesārņojumu reģionā izraisa naftas zādzības un nelegālas tās attīrīšanas mēģinājumi nevis to radījušas abas noplūdes.

Tāpat uzņēmums ir pārliecināts, ka iepriekš mierizlīgumu lietā kavējusi atsevišķa cilts iedzīvotāju daļa.

Nigērijas zvejnieku aizstāvji panākto mierizlīgumu un attiecīgi saistībā ar to izmaksājamo summu nodēvējuši par vienu no lielākajām, ko cilts saņems par postoša kaitējuma videi nodarīšanu.

"Tā ir pirmā reize, kad tūkstošiem Nigērijas iedzīvotāju tiks izmaksāta kompensācija par zaudējumiem, kas radušies pēc naftas noplūdes," paziņojuši advokāti, piebilstot, ka mierizlīgums, kas pārtrauks trīs gadus ilgušo tiesvedību, ir pirmais šāda veida tiesas iznākums Nigērijā.

Abas noplūdes notika no vienas "Trans Nigeria Pipeline" cauruļvada, kuru ekspluatēja "Shell". Cauruļvads dienā pārvieto aptuveni 180 000 barelus.

Jau ziņots, ka viens no nigēriešu cilšu virsaišiem bija iesniedzis ASV Mičiganas pavalsts Detroitas pilsētas tiesā prasību - piedzīt no naftas kompānijas "Royal Dutch Shell" ("Shell") miljards dolāru (500 miljonu latu) lielu kompensāciju par vides piesārņošanu.

2011. gada augustā "Shell" atzina savu vainu par divām naftas noplūdēm Nigērijā, kas notika 2008. gadā. Tika ziņots, ka kompānijai par to draud vairāku simtu miljon dolāru liels sods.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!