Nesen Lielbritānijā jūras krastā atrastais koka stabu aplis Sīhendža ir tieši 4050 gadus vecs. Zinātnieki, kas pēta Lielbritānijas kultūrvēsturisko mantojumu, noskaidrojuši būves vecumu, izmantojot dažādas metodes.
Pētnieki ir pārliecināti par savu aprēķinu nekļūdīgumu un ir gatavi apgalvot, ka apļa centrālais koka stabs piederējis kokam, kas nocirsts no aprīļa līdz jūnijam 2050.gadā pirms mūsu ēras. Pārējie koki, no kuriem veidoti apļa ārējie stabi, nocirsti nākamā - 2049.gada pavasarī.

Gandrīz droši zināms arī fakts, ka Sīhendža tikusi izmantota ceremoniāliem rituāliem. Lai saglabātu šo unikālo veidojumu, nolemts to pārvietot no pludmales Norfolkā, kur tas tika atrasts, uz citu vietu.

Lai gan druīdu organizācijas šim pretojas lēmumam, koka stabi bojājas daudz ātrāk, nekā tika gaidīts, un, ja tos atstātu pludmalē, šis bronzas laikmeta atradums drīz vien aizietu bojā.

Organizācijas "English Heritage" (Angļu mantojums) galvenais arheologs Deivids Mailss saka: "Mēs zinām, ka aplis tika izveidots bronzas laikmeta pašā sākumā, kad cilvēki akmens rīkus sāka aizstāt ar metāla darbarīkiem un ieročiem. Šie cilvēki bija zemkopji, kas līda līdumus Lielbritānijas mežos. Tagad mēs esam atraduši vienu no viņu reliģiskajām svētvietām. Tas ir pārsteidzošs atradums."

Kad koka stabu apļa nākotne būs izlemta, tos paredzēts nogādāt atpakaļ Norfolkā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!