Francijas prezidents Žaks Širaks trešdien paziņoja, ka sniegs atbalstu iekšlietu ministram Nikolā Sarkozī viņa cīņā par prezidenta amatu.
Īsā televīzijā pārraidītā uzrunā Širaks arī paziņoja, ka Sarkozī ministra krēslu pametīs 26.martā, "lai sevi pilnībā veltītu savai kampaņai".

Lai gan Širaka beidzot izteiktais atbalsts nevienu īpaši nav pārsteidzis, daudzi Francijā nebija pārliecināti, ka pašreizējais prezidents atklāti izteiksies par labu savam senajam sāncensim.

Atsvešināšanos starp kādreizējiem tuvajiem sabiedrotajiem ievadīja Sarkozī atbalsts vienam no Širaka sāncenšiem 1995.gada prezidenta vēlēšanu laikā.

Arī savu kampaņu pirms aprīlī gaidāmajām vēlēšanām Sarkozī uzsāka ar solījumu norobežoties no pašreizējo valsts līderu - Širaka un premjerministra Dominika de Vilepēna - politikas.

Tomēr kampaņas gaitā Srkozī pieklusinājis savu retoriku, norādot, ka iecerētais pārrāvums ar pagātni būšot "maigs". Daudzi eksperti uzskata, ka Sarkozī mīkstinājis pret Širaku vērsto kritiku apmaiņā pret pašreizējā prezidenta atbalstu.

Kā liecina sabiedriskās domas aptaujas, Sarkozī apsteidz pārējos 11 kandidātus, kas piedalīsies 22.aprīlī gaidāmajā vēlēšanu pirmajā kārtā, taču viņa pārsvars pār sociālistu izvirzīto Segolēnu Ropjālu un centristu kandidātu Fransuā Berū nedaudz mazinājies.

Pagaidām nav skaidrs, cik lielā mērā Širaka atbalsts palīdzēs Sarkozī, jo līdz šim viņa popularitāte, galvenokārt, balstījās uz to, ka viņš sevi pasniedza kā jauna tipa līderi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!