“Eiropa un ASV ir partneres, tāpēc ir nepieciešams dialogs un ieklausīšanās vienam otrā,” teica Širaks NATO sammitā, kurā piedalījās arī ASV prezidents Džordžs Bušs.

“Mums vajag, kā to atzīmējis Vācijas kanclers, sekot līdzi pārmaiņām, kas notiek Eiropas kontinentā,” teica Širaks, runājot par Aukstā kara beigām un Eiropas Savienības attīstību.

Šrēders pirms desmit dienām bija iztecies, ka “NATO” vairs nav vienīgā vieta, kur partneri apspriež un saskaņo stratēģijas”, tāpēc augsta līmeņa amatpersonām vajadzētu domāt par šīs organizācijas pārkārtošanu.

Daži analītiķi uzskata, ka Šrēders savā priekšlikumā netieši aicina lielāku lomu transatlantisko attiecību veidošanā piešķirt tieši Eiropas Savienībai, nevis NATO.

Arī Širaks norādīja uz arvien pieaugošo sadarbību drošības jomā, taču raksturoja to kā lielu vērtību, nevis kā draudus NATO, raksta Reuters.

“Eiropa aizsardzības jomā kļūst arvien spēcīgāka, un šī attīstība ir izdevība mūsu aliansei, jo stiprāka un vienotāka Eiropa nozīmē arī stiprāku un prasmīgāku Ziemeļatlantijas aliansi,” viņš teica.

NATO ģenerālsekretārs Jāps de Hops Šefers un ASV aizsardzības ministrs Donalds Ramsfelds jau ir noraidījuši ideju par ekspertu grupas izveidošanu.

De Hops Šefers izteicās, ka NATO strādā bez aizķeršanās, tāpēc tai nav nepieciešami nekādi eksperti, kas analizētu organizācijas darbu un dotu padomus efektivitātes uzlabošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!