Foto: AFP/Scanpix

Sīrijas bruņoto nemiernieku grupējums "Brīvā Sīrijas armija" trešdien izvirzīja ultimātu prezidentam Bašaram al Asadam, dodot viņam 48 stundas laika ANO un Arābu līgas īpašā sūtņa Kofi Annana miera plāna ievērošanai, ziņoja starptautiskais arābu telekanāls "Al-Arabiya".

"Brīvās Sīrijas armijas apvienotā pavēlniecība paziņo, ka dod [Asada] režīmam pēdējās 48 stundas ANO Drošības padomes rezolūciju izpildīšanai," pavēstīja grupējuma pulkvedis Kasims Saadedins videoierakstā, kas ievietots interneta portālā "YouTube".

Saadedins paskaidroja, ka Asadam jāievēro Annana miera plāns, kas paredz, ka Sīrijas valdībai nekavējoties jāīsteno pamiers un jāatvelk savs karaspēks, tanki un artilērija no Sīrijas pilsētām un ciemiem uz kazarmām. "Tai arī jāļauj nekavējoties piegādāt humāno palīdzību visiem cietušajiem rajoniem un jāatbrīvo visi aizturētie .. Režīmam arī jāsāk reālas un nopietnas sarunas ar ANO starpniecību par varas nodošanu Sīrijas tautai," sacīja Saadedins.

Ultimāta termiņš beigsies piektdien pulksten 12. Ja Asads šajā termiņā nereaģēs, "Brīvā Sīrijas armija" neuzskatīs miera plānu par sev saistošu, teikts videoierakstā.

Lai gan "Brīvā Sīrijas armija" ir slikti bruņota salīdzinājumā ar Asada režīma spēkiem, tā kontrolē ievērojamas teritorijas pilsētās un lauku rajonos. Grupējuma sastāvā ir daudz dezertieru no Sīrijas bruņotajiem spēkiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!