Foto: AP/Scanpix

Sīrijas bruņotie spēki piektdien veica gaisa triecienus pret pēdējo opozīcijas saliņu Austrumgutas anklāvā pie Damaskas, nogalinot 40 cilvēkus, paziņoja Londonā bāzētā Sīrijas cilvēktiesību aktīvistu organizācija "Syrian Observatory for Human Rights" (SOHR).

SOHR vadītājs Rami Abdelrahmans sacīja, ka piektdien tika veikti simtiem uzlidojumu Austrumgutas galvenajai pilsētai Dumai šajā saliņā, un raksturoja tos kā "histēriskus".

Gaisa triecieni notika pēc 10 dienas ilguša karadarbības pārtraukuma.

Abdelrahmans piebilda, ka šie gaisa triecieni un artilērijas apšaudes laika ziņā sakrita ar sauszemes uzbrukumu, ko Sīrijas valdības spēki veica Dumas dienvidrietumu un austrumu sektoros.

Aktīvists Baraa Abdelrahmans raksturoja humāno situāciju Dumā kā "traģisku", jo daudzi ievainotie mirst medicīniskās aprūpes trūkuma dēļ tāpēc, ka tur palikuši maz ārstu.

SOHR informēja, ka vairāki šāviņi nokrituši arī trīs Damaskas rajonos, nogalinot vismaz četrus cilvēkus un ievainojot 20.

Nemiernieku grupējuma "Jaish al Islam" ("Islāma armija") oficiāls pārstāvis intervijā Dubaijas telekanālam "Al Arabiya" noliedza, ka grupējums būtu apšaudījis kādus Damaskas rajonus. Šis grupējums ir atteicies evakuēties no pēdējās opozīcijas saliņas Austrumgutā.

Sīrijas valsts ziņu aģentūra "Syrian News Agency" (SANA) apsūdzēja "Jaish al Islam", ja tas traucē īstenot grupējuma kaujinieku evakuāciju no Dumas uz Sīrijas ziemeļiem apmaiņā pret karagūstekņu atbrīvošanu.

Ja sarunas starp šo grupējumu un Krieviju līdz sestdienai izrādīsies neveiksmīgas, tad ir iespējama plaša militāra operācija Dumā, prognozēja SOHR.

Ofensīvā pret Austrumgutu kopš februāra ir nogalināti vairāk nekā 1600 civiliedzīvotāju.

Sīrijas karaspēks vispirms ieņēma anklāva lielāko daļu, bet pēc tam sašķēla pārējo daļu trijās izolētās saliņās. Kad nemiernieki bija novājināti, notiekošajā iejaucās Krievija un drīz noslēdza ar nemierniekiem vienošanās par divu saliņu evakuāciju, kas tika īstenota martā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!