Foto: AFP/Scanpix

Sīrijas premjerministra vietnieks Kadri Džamils otrdien netieši norādīja, ka Sīrijas konflikta risināšanas gaitā ir iespējama prezidenta Bašara al Asada atkāpšanās no amata.

Džamils pēc tikšanās Maskavā ar Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu un citām šīs valsts amatpersonām kā nedemokrātisku noraidīja ideju, ka Asada atkāpšanās ir priekšnosacījums jebkādām sarunām par konflikta risināšanu, kā to pieprasa ne vien Sīrijas bruņotā opozīcija, bet arī ASV un vairākas Eiropas valstis.

"Vai tad ir demokrātisks ceļš izvirzīt prasību par [Asada] atkāpšanos vēl pirms tam, kad ir atrasti mehānismi, kurus Sīrijas tauta varēs izmantot? Tas ir mēģinājums mums uzspiest konkrētu risinājumu," Džamils teica preses konferencē Maskavā.

Viņš skaidroja, ka, par sarunu priekšnosacījumu izvirzot Asada atkāpšanos, nemaz nav iespējams sākt pašas sarunas.

"Patiesībā dialoga ceļā ir iespējams apspriest jebkuru jautājumu, un pat šo jautājumu [par Asada atkāpšanos] ir iespējams apspriest," paziņoja Sīrijas premjera vietnieks.

Vienlaikus viņš par ļoti sliktu precedentu nosauca Rietumu mēģinājumu uzspiest Sīrijas tautai Asada atkāpšanos kā nepieciešamību, brīdinot, ka, ja tas tiktu īstenots, "to varētu atkārtot dažādās pasaules malās".

Sarunā ar Lavrovu Džamils uzsvēris režīma interesi pēc iespējas ātrak izbeigt vardarbību Sīrijā un iekšējo krīzi atrisināt politiskā ceļā.

ASV pirmdien paziņoja, ka virzīs jautājumu par Asada atkāpšanos sarunu ar jauno Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) un Arābu līgas īpašo pārstāvi Sīrijā Lahdaru Brahimi, kas iepriekš paudis pretestību šai idejai.

Kofi Annana pēctecis ANO un Arābu līgas sūtņa amatā šonedēļ norādīja, ka ir pāragri viņam runāt, vai Asada atkāpšanās ir pareizā stratēģija šajā konflikta posmā.

ASV prezidents Baraks Obama pirmdien brīdināja Sīriju nelietot ķīmiskos ieročus un sacīja, ka to lietošana mainītu viņa apsvērumus par to, vai ASV jāiejaucas Sīrijā notiekošajā krīzē.

Obama preses konferencē Baltajā namā darīja zināmu Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmam, ka viņš "līdz šim" nav devis pavēli veikt militāru intervenci Sīrijā, tomēr ASV "ļoti uzmanīgi novēro situāciju" Sīrijā un uzskatītu ķīmisko ieroču lietošanu par "sarkanās līnijas" pārkāpšanu.

Obama brīdināja par "milzīgām sekām" gadījumā, ja ASV konstatēs ķīmisko ieroču transportēšanu vai lietošanu Sīrijā.

Džamils otrdien Maskavā noraidīja šos draudus, sakot, ka tie ir daļa no ASV prezidenta priekšvēlēšanu cīņas propagandas.

Savukārt Krievijas ārlietu ministrs paziņoja, ka Maskava savu pozīciju nemainīs un nav nepieciešama ārēja iejaukšanās Sīrijas konflikta risināšanā.

"Vienīgā lieta, ko ārējie spēlētāji var darīt, ir radīt apstākļus dialoga sākšanai," paziņoja Lavrovs.

Krievija ir tuva Sīrijas sabiedrotā un ir atbalstījusi Asada režīmu gandrīz pusotru gadu ilgušo nemieru laikā, tostarp izmantojot veto tiesības ANO Drošības padomes rezolūcijām, kurās pieprasīta Asada atkāpšanās vai paredzēts noteikt plašākas sankcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!