Foto: AFP/Scanpix

Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons un Skotijas pirmais ministrs Alekss Salmonds pirmdien parakstīja vienošanos, kas paredz, ka 2014.gadā Skotijā tiks rīkots referendums par tās neatkarību no Lielbritānijas.

"Vienošanās par referendumu ir parakstīta," informēja Kamerona birojā pēc viņa un neatkarību atbalstošās Skotu nacionālās partijas (SNP) līdera Salmonda sarunām Edinburgā. Televīzijā pārraidītā sižetā bija redzams, kā abi politiķi paraksta vienošanos.

Ja Skotijas neatkarība referendumā tiktu atbalstīta, pēc 300 gadu pastāvēšanas sadalītos Apvienotā Karaliste, kurā pēc Skotijas neatkarības iegūšanas paliktu Anglija, Velsa un Ziemeļīrija.

Kamerons asi iebilst pret Skotijas neatkarību. Vienošanās nozīmē, ka divu gadu laikā līdz referendumam notiks plaša kampaņa, kuru īstenos abu pušu viedokļu aizstāvji.

Pēc mēnešiem ilgām sarunām panāktā vienošanās nozīmē, ka Skotijas valdība 2014.gada oktobrī–decembrī varēs rīkot referendumu, kurā tiks uzdots jautājums "Vai atbalstāt Skotijas izstāšanos no Apvienotās Karalistes" ar atbildēm "jā" vai "nē".

Tomēr jaunākās sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka atbalsts neatkarības iegūšanai skotu vidū sarūk. Pagājušajā nedēļā sabiedriskās domas pētījumu kompānijas "TNS-BMRD publicētie aptaujas rezultāti liecina, ka 28% balsstiesīgo Skotijas iedzīvotāju atbalsta neatkarības iegūšanu, bet 53% ir pret to. Pērn decembra sākumā rīkotā sabiedriskās domas aptaujā 54% skotu atbalstīja palikšanu Lielbritānijas sastāvā, bet 29% bija par neatkarību.

2014.gadā apritēs 400.gadskārta kopš Benokbērnas kaujas, kurā skoti uzvarēja angļus. Salmonds gan raksturo apgalvojumus par referenduma pielāgošanu šai gadskārtai kā "muļķības".

Salmonda vadītā Skotu nacionālā partija (SNP) pagājušā gada maijā uzvarēja Skotijas parlamenta vēlēšanās, iegūstot tajā vairākumu pirmoreiz kopš šā parlamenta darbības sākšanas 1999.gadā, un apsolīja rīkot referendumu par neatkarību.

Skotijas parlamentam pašlaik ir pilnvaras izglītības, veselības, vides un tieslietu jautājumos. Ārlietas, aizsardzību un citas svarīgas jomas turpina kontrolēt Lielbritānijas valdība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!