Foto: kadri no video

Pirmdienas rītā konstatēts visu laiku vērienīgākais mēģinājums no Baltkrievijas ar varu iebrukt Polijā, tvītā ziņo Polijas premjera kancelejas Nacionālās drošības departamenta vadītājs un ministra līmeņa specdienestu koordinatora pārstāvis Staņislavs Žarins.

Svētdienas vakarā žurnālists Tadeušs Giczans "Twitter" ziņoja, ka Minskā no ielām pazuduši migranti, kuri sapulcināti vešanai uz Polijas robežu. Viņš jau tobrīd paredzēja, ka pirmdienas rītā plānots migrantus masveidīgi virzīt pāri robežai Baltkrievijas drošības dienestu jaunākās operācijas (dēvētas par "Slūžas 2.0") ietvaros.

Pirmdienas rītā pēc ziņām par migrantu tūkstošu pūļa parādīšanos uz lielceļa vien dažus kilometrus no robežas, Polijas valdība sasauca krīzes sēdi. Ārlietu ministrijas vadītāja vietnieks Pjotrs Vavžiks gan Polijas Radio norādīja, ka valsts ir gatava šādam Baltkrievijas uzbrukumam. "Mēs reaģējam atbilstoši situācijai," viņš paziņojis, "nekas vairāk republikas robežas stiprināšanai arī nav nepieciešams."

Migranti sapulcējušies pie lielākā – Kuzņicas – robežpārejas punkta starp Baltkrievijas pilsētu Grodņu un Polijas pilsētu Bialostoku (kartē zemāk).

Publicētajos video redzams, ka migrantu pūli apsargā bruņotas Baltkrievijas militārpersonas ar suņiem. Žarins atzīmē, ka izteikts migrantu vairums ir gados jauni vīrieši, taču video redzamas arī sievietes ar bērniem.


Pēc robežpunkta sasniegšanas milzīgais pūlis, kurā esošo cilvēku skaits tiek lēsts no viena līdz pieciem tūkstošiem, devies sānis mežā, lai mēģinātu robežu šķērsot ārpus robežpunkta zonas. "Baltkrievija vēlas izraisīt lielu incidentu, vēlams ar šāvieniem un cietušajiem," Polijas Radio notiekošo komentēja ārlietu ministra vietnieks Pjotrs Vavžiks.

Svētdien konstatēti 222 mēģinājumi nelikumīgi šķērsot Baltkrievijas-Polijas robežu, vēsta Polijas radio.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!