Foto: AFP/Scanpix

Bijušais ASV Nacionālās drošības pārvaldes (NSA) līgumdarbinieks Edvards Snoudens, kurš noplūdināja informāciju par NSA veikto spiegošanu, lūdzis Norvēģijas tiesai sniegt garantijas, lai droši varētu apmeklēt šo valsti un saņemt vārda brīvības balvu, ceturtdien paziņojis Norvēģijas advokātu birojs.

Snoudens šī gada novembrī vēlas apmeklēt Oslo, lai saņemtu Norvēģijas PEN centra balvu. Šī rakstnieku organizācija pasniedz vācu žurnālista un Nobela prēmijas laureāta Karla fon Osecka vārdā nosauktu prēmiju.

Advokātu firma "Advokatfirmaet Schjodt" pavēstīja, ka Snoudens iesniedzis lūgumu Oslo tiesā, "lai Snoudenam tiktu ļauts doties uz Norvēģiju, nebaidoties, ka viņu varētu izdot ASV, kur viņam draud desmitgadēm ilgs ieslodzījums atbilstoši Spiegošanas likumam".

"Mūsu mērķis ir tiesiski panākt, ka Snoudenu nevar izdot ASV," aģentūrai DPA norādīja firmas partneris Halvards Helle.

"Pamatojums ir tāds, ka viņam izvirzītās apsūdzības ir politiskas, un tas atbilstoši Norvēģijas izdošanas likumam un starptautiskajām tiesībām izslēdz izdošanas iespēju," viņš piebilda.

Helle uzsvēra, ka firma pārstāv Snoudenu un Norvēģijas PEN centru un Snoudena lieta ir "unikāla".

Prēmijas pasniegšanas ceremonija notiks 18. novembrī Oslo. Prēmijas apmērs ir 10 000 kronu (1087 eiro).

Pērn Snoudens ieguva Norvēģijas Literatūras un vārda brīvības brīvības akadēmijas pasniegto Bjērnsona balvu, kas nosaukta Nobela prēmijas literatūrā laureāta Bjērnstjernes Bjērnsona vārdā. Bijušais NSA darbinieks toreiz ceremonijā piedalījās ar videokonferences palīdzību.

Snoudens 2013. gadā izpelnījās pasaules uzmanību, kad viņš atklāja ASV slepenās izlūkošanas programmu apmēru, noplūdinot datus par to.

ASV federālā prokuratūra Snoudenam izvirzījusi kriminālapsūdzības par spiegošanu un valdības īpašuma zādzību. Snoudens pašlaik dzīvo Krievijā, kuras varas iestādes viņam atļāvušas uzturēties valstī, lai izvairītos no kriminālvajāšanas ASV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!