Sakarā ar sestdienas briesmīgo traģēdiju Ļvovā, kad aviošova laikā nogāzusies lidmašīna "Su-27" iekrita skatītājos un nogalināja 83 cilvēkus, Ukrainas prezidents Leonīds Kučma pirmdienu izsludinājis par sēru dienu visā valstī.
Lidmašīna avarē, rādot paraugdemonstrējumus aviācijas svētkos

Sestdienas nelaimē 83 cilvēki gāja bojā, to skaitā 19 bērni. Ievainoti 116 cilvēki. 23 cietušie, tai skaitā septiņi bērni, ir ārkārtīgi smagā stāvoklī.

Lielākā daļa bojāgājušo personības ir noskaidrotas. Viņu bēres notiks pirmdien. Valsts apņēmusies segt visus bojāgājušo bēru izdevumus.

Ļvovas traģēdija kļuvusi par pasaulē briesmīgāko aviošova katastrofu. Līdz tam lielākā traģēdija bija 1988.gadā, kad ASV Gaisa kara spēku bāzē Rietumvācijas pilsētā Ramšteinā paraugdemonstrējumu laikā saduroties trim Itālijas lidmašīnām, viena no tām iekrita skatītāju pūlī un gāja bojā kopumā 70 cilvēki.

"Su-27" avārijas iemesls, visticamākais, bija gaisa spēku nevērība vai kāda tehniska lidmašīnas kļūme, svētdien paziņoja negadījuma izmeklēšanas komisijas vadītājs, Ukrainas aizsardzības un drošības padomes sekretārs Jevhens Marčuks. Lielākā daļa ekspertu norāda, ka gaisa parādes organizētājiem vajadzēja nodrošināt, lai skatītāji nestāv tik tuvu lidojumu zonai. "Ir arī dažas citas versijas, bet vēl ir pārāk agri izteikt kādus slēdzienus," piebilda Marčuks.

Ukrainas aizsardzības ministrs Vladimirs Škidčenko iesniedzis Kučmam atkāpšanās rakstu sakarā ar sestdienas traģēdiju. Pagaidām Kučma nav pieņēmis lēmumu par ministra palikšanu amatā.

Premjerministra Anatolija Kinaha preses pārstāvis Sergejs Nagorjanskis sestdien paziņoja, ka valdība piešķīrusi 10 miljonus grivnu (apmēram 1,14 miljoni latu) materiālās palīdzības sniegšanai bojā gājušo un cietušo ģimenēm. Viņš piebilda, ka palīdzības summa būs atkarīga no cietušo skaita un iespējams, ka tā tiks palielināta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!