Foto: AFP/Scanpix

Kopš šī gada sākuma Sīrijā nogalināti vairāk nekā 50 teroristiskā grupējuma "Islāma valsts" rindās karojoši bērni, trešdien paziņoja novērotāju organizācija "Syrian Observatory for Human Rights" (SOHR).

Organizācija dokumentējusi 52 bērnu nāvi, kuri bijuši jaunāki par 16 gadiem un bijuši iesaistīti "Islāma valsts" programmā "Kalifāta lauvēni".

Programma nodrošina intensīvu bērnu militāro un reliģisko apmācību "Islāma valsts" kontrolētajās teritorijās Sīrijā, vēsta SOHR.

Jūlijā vien sprādzienos, sadursmēs un ASV vadītās koalīcijas gaisa triecienos nogalināts 31 bērns.

Bērniem tiek uzticēti kontrolposteņi vai izlūkinformācijas vākšana teritorijās, kuras nekontrolē "Islāma valsts". Tomēr grupējums arvien biežāk izmanto bērnus cietumnieku nogalināšanai vai pašnāvnieku uzbrukumu veikšanai.

Līdz šim šajā gadā "Islāma valsts" pašnāvnieku uzbrukumos izmantojusi astoņus bērnus, visnesenāk cīņā pret kurdu spēkiem Sīrijas ziemeļaustrumos.

"Tas parāda, ka "Islāma valsts" izmanto Sīrijas iedzīvotāju ciešanas," norāda SOHR vadītājs Rami Abdelrahmans.

"Kad bērns sasniedz stadiju, kad kļūst par spridzinātāju pašnāvnieku, viņam ir pilnībā izskalotas smadzenes," sacīja Abdelrahmans.

SOHR arī vēsta, ka organizācijai ir informācija par vēl vairāku desmitu bērnu nāvi, taču to nav bijis iespējams apstiprināt.

Kopš 2015.gada sākuma "Islāma valsts" rekrutējusi vairāk nekā 1100 bērnu. Trešdien organizācija "Human Rights Watch" kritizēja arī pret "Islāma valsti" karojošās Kurdu Tautas aizsardzības vienības (YPG) par to, ka tās nav spējušas atteikties no bērnu izmantošanas kaujās.

Lai arī YPG kopš 2014.gada demobilizējušas dažus bērnus, tās joprojām izmanto kaujās gan zēnus, gan meitenes, kas jaunākas par 18 gadiem.

"YPG solīja pārtraukt sūtīt bērnus karā, un tām būtu jāpilda šis solījums," sacīja "Human Rights Watch" īpašais padomnieks Freds Abrahams. "Protams, kurdu spēki cīnās ar tādiem grupējumiem kā "Islāma valsts", kas neņem vērā kara likumus, bet tas nav aizbildinājums, lai pieciestu pārkāpumus savos spēkos."

"Human Rights Watch" vēsta, ka daudzi bruņotie grupējumi Sīrijā izmanto bērnus, bet organizācija cer, ka YPG darīs vairāk, lai pārtrauktu šo praksi.

Konflikts Sīrijā sākās 2011.gadā ar protestiem pret valdību, kas pārauga pilsoņu karā, kurā gājuši bojā vairāk nekā 230 000 cilvēku un miljoniem devušies bēgļu gaitās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!