Somālijas islāmistu kaujinieku kustība "Shebab" izplata radikālus uzskatus Rietumu musulmaņu jaunatnē, tādējādi radot potenciālus draudus drošībai ārvalstīs, otrdien atzina Londonā bāzētā Starptautiskā Stratēģisko studiju institūta eksperts Rafaelo Pantuči.

Somāļu jaunieši, kas dzīvo ASV, Lielbritānijā un citviet Rietumos, iesaistās konfliktā Somālijā un tad atkal atgriežas savās mītnes zemēs.

"Pastāv risks - ja reiz viņi tiek apmācīti un konflikts kaujas laukā viņus ir iedvesmojis, šie jaunieši, atgriežoties mājās, var sagādāt jaunas nepatikšanas," bažījas eksperts. "Kā tas ir pierādījies agrāk, radikalizētai jaunatnei ne vienmēr ir vajadzīga komanda no ārpuses, lai sāktu rīkoties."

Somālijā "Shebab" kaujinieki ir uzsākuši militāru ofensīvu pret starptautiskās sabiedrības atbalstīto pagaidu valdību. Videoierakstā, kas tika izplatīts pagājušajā mēnesī, kustības pārstāvji apliecināja lojalitāti starptautiskajai teroristu organizācijai "Al Qaeda".

"Šajā posmā ir maz ticams, ka "Shebab" varētu uzbrukt Rietumiem," norādīja Pantuči. "Tomēr ir skaidrs, ka mēs kaujas laukā Somālijā redzēsim arvien vairāk Rietumu musulmaņu."

Eksperts arī norādīja, ka "Al Qaeda" līderi - Osama bin Ladens un Aimans az Zavahiri - savos vēstījumus veltījuši īpašas uzslavas "Somālijas lauvām".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!