Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Somālijas valdība pirmoreiz kopš pilsoņu kara sākuma 1991. gadā ieviesusi jaunu mācību programmu pamatskolas un vidusskolas skolēniem, raksta portāls "Africanews".

Iepriekš valstī nebija vienotas mācību programmas – pastāvēja vairāk nekā 40 programmas, kas bija savstarpēji atšķirīgas. Pilsoņu kara laikā mācību grāmatas ieveda no vairāk nekā 10 valstīm. Somāliešu valodas vietā mācības notika arābu un angļu valodā.

Tagad ieviestas būtiskas pārmaiņas. Kopš augusta skolēniem teju visā valsts teritorijā izdoti 2 miljoni mācību grāmatu somāliešu valodā. Skolas arī saskaņojušas mācību gada termiņus, ziņojusi Somālijas izglītības ministrija.

Jaunajās mācību grāmatās iekļauti tādi priekšmeti kā angļu valoda, arābu valoda, somāliešu valoda, matemātika, dabas zinības un citi. Īpaši liela uzmanība pievērsta reliģiskajai izglītībai. Somālijā regulāri notiek ekstrēmistu grupējuma “Al Shabaab” rīkoti uzbrukumi. “Al Shabaab” ir saistīts ar teroristisko organizāciju “Al Qaeda” un vēlas valstī ieviest striktu islāma likumu versiju.

Somālijas valdība cer, ka jaunā mācību programma palīdzēs cīnīties ar ekstrēmistu vēstījumiem. Tās tapšanā piedalījušies arī garīdznieki, kuri palīdzējuši apmācīt skolotājus jautājumos, kas saistīti ar islāma ētiku.

Neskatoties uz ieviestajiem uzlabojumiem, Somālijas izglītības nozarē joprojām pastāv virkne izaicinājumu. Viens no tiem – tikai 22% no 30 000 Somālijas skolotāju ir sertificēti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!