Foto: DELFI
Somijā ceturtdien aprit 80 gadu, kopš tika atcelts aizliegums tirgot alkoholiskos dzērienus un durvis vēra pirmie 58 valsts monopola uzņēmuma "Alko" veikali.

1932.gada 5.aprīlī pulksten 10 alkohola veikali sāka spirtoto dzērienu tirdzniecību, jo gadu iepriekš notika konsultatīvais referendums par sausā likuma atcelšanu, kur 70% balsotāju atbalstīja tā atcelšanu.

1932.gada 9.februārī, 120 parlamenta deputātiem balsojot par, bet 45 – pret, tika atcelts Alkohola aizlieguma likums un spēkā stājās Alkohola likums, kas paredz, ka tiesības importēt, eksportēt, ražot un pārdot alkoholiskos dzērienus ir tikai valsts monopola uzņēmumam.

Somijā alkoholisko dzērienu, kuru alkohola stiprums ir lielāks par 4,7% – stipro alu, vīnu un degvīnu – tirdzniecība ir valsts monopols, kas noteikts, īstenojot valsts sociālo un veselības politiku.

1919.gada 1.jūnijā Somijā stājās spēkā aizliegums ražot, transportēt, pārdot un glabāt alkoholiskos dzērienus. Tika izveidota valstij piederoša kompānija "Valtion Alkoholiliike", lai organizētu medicīnas, tehnikas un zinātnes mērķiem nepieciešamā alkohola piegādes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!