Spānijas tiesa basku bruņoto separātistu grupējuma ETA bijušajam militārajam komandierim, kurš tika atzīts par vainīgu policista slepkavībā, pirmdien piesprieda 83 gadus cietumā.

Francijā 2003.gada decembrī arestētais Gorka Palasioss Aldai tika atzīts par vainīgu, ka viņš veicis "teroristisku slepkavību" - basku kaujinieks 2001.gadā Madridē nogalinājis policistu Luisu Ortisu de la Rosu.

Spriedums pieņemts nedēļu pēc tam, kā ETA pasludināja pamieru vairākas desmitgades ilgušajā bruņotajā cīņā par neatkarīgas basku valsts izveidošanu.

5.septembrī ETA no jauna apstiprināja "savas saistības centienos panākt konflikta demokrātisku atrisinājumu".

Savukārt valdība, reaģējot uz ETA paziņojumu par pamieru, norādīja, ka ar to nav pietiekami, un pieprasīja grupējumam pilnībā "uz visiem laikiem" atteikties no vardarbības, bet iekšlietu ministrs Alfredo Peress Rubalkaba uzsvēra, ka Madride negrasās mainīt stingro pretterorisma politiku.

Organizācija ETA ("Euskadi Ta Askatasuna") jeb "Basku dzimtene un brīvība" tika dibināta 1959.gadā ģenerāļa Fransisko Franko diktatūras laikā. 1968.gadā ETA veica pirmo plānoto slepkavību un kopš tā laika nogalinājusi 829 cilvēkus.

ETA mērķis ir nodibināt neatkarīgu basku valsti Spānijas ziemeļos un Francijas dienvidrietumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!