Foto: Reuters/Scanpix
Spānijā svētdien simtiem tūkstošu cilvēku piedalījās arodbiedrību rīkotajās protesta akcijās pret valdības iecerētajām darba tirgus reformām.

Pēc arodbiedrību ziņām, protesta gājienos un mītiņos piedalījušies vismaz pusmiljons cilvēku 60 pilsētās, tostarp Madridē, Barselonā, Valensijā un Seviljā.

Jau ziņots, ka Spānijas arodbiedrības piektdien vienojās par ģenerālstreika rīkošanu 29.martā, jo nav izdevies panākt kompromisu ar valdību par darba tirgus reformām, kas padara lētāku darbinieku atlaišanu un sarežģī algu palielināšanu saistībā ar inflāciju.


Darba tirgus reformas ir daļa no Spānijas labēji centriskās valdības īstenotajiem pasākumiem, lai atdzīvinātu ekonomiku.

Spānijā bezdarbs pārsniedz 23% darbspējīgo ļaužu.

Valdība plāno samazināt likumā noteikto termiņu, par kuru darba devējam darbinieka atlaišanas gadījumā ir jāmaksā kompensācija no līdzšinējām 45 dienām par katru uzņēmumā nostrādāto gadu līdz 33 dienām, bet gadījumā, ja kompānija ir piedzīvojusi ilgtermiņa ienākumu kritumu, šo termiņu plānots samazināt līdz 20 dienām.

Grozījumi paredz atcelt kompānijām saistības palielināt darbinieku algas atkarībā no inflācijas, kā arī ļauj ar vieglākiem nosacījumiem atlaist valsts sektorā strādājošos.

Iepriekšējais ģenerālstreiks Spānijā bija 2010.gada septembrī, kas bija pirmais astoņu gadu laikā, radot paralizējot satiksmi un darbu rūpnīcās, lai gan tam bija maza ietekme, jo arodbiedrības Spānijā pārstāv vien mazāk nekā piekto daļu darba ņēmēju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!