Foto: AFP/Scanpix/LETA

Spānijas Augstākā tiesa samazinājusies iespējamo cietumsodu Katalonijas separātistu līderim Karlesam Pudždemonam no 15 līdz četriem gadiem.

Tomēr Pudždemonam, visticamāk, nenāksies sēsties cietumā, jo viņš kopš 2017. gada, kad Katalonija mēģināja iegūt neatkarību no Spānijas referenduma ceļā, dzīvo trimdā Beļģijā. Spānija atzina šo referendumu par nekonstitucionālu.

Nav gaidāms, ka Pudždemons varētu atgriezties Spānijā, pat ja draudošais sods tiks samazināts.

Spānijas Augstākā tiesa šodien atcēla Pudždemonam izvirzīto apsūdzību par dumpi saistībā ar 2017. gadā notikušo Katalonijas referendumu.

Lai kliedētu spriedzi Katalonijas jautājumā, Spānija atcēla Spānijas kriminālkodeksa pantu par dumpi, kas paredzēja 15 gadu cietumsodu un tika izmantots Katalonijas separātistu tiesāšanā.

Katalonijas valdība 2017. gada 1. oktobrī, par spīti Madrides aizliegumam, sarīkoja referendumu, kurā vairums dalībnieku atbalstīja Katalonijas neatkarību, un reģionālais parlaments 27. oktobrī nobalsoja par neatkarības pasludināšanu no Spānijas.

Spānijas Senāts drīz pēc tam nobalsoja par tiešās pārvaldes atjaunošanu Katalonijā, un toreizējais Spānijas premjerministrs Marjano Rahojs atlaida Katalonijas valdību un reģiona parlamentu, izsludinot jaunas reģionālās vēlēšanas.

Tomēr šajās vēlēšanās separātistiem izdevās saglabāt vairākumu reģionālajā parlamentā.

Tikmēr vairāki reģiona līderi, arī Pudždemons, aizbēga no valsts, kamēr citiem tika piespriesti ilgi cietumsodi, tai skaitā apsūdzībās par dumpi. Tomēr vēlāk viņi tika apžēloti.

Pudždemons tika aizturēts braucot cauri Vācijai, bet Spānijas centieni panākt viņa izdošanu 2018.gadā cieta neveiksmi, jo apsūdzības par dumpi Vācijā nav likumpārkāpums, par kuru pienākas sods.

Spānijas Augstākā tiesa šodien apstiprināja Eiropas aresta orderi Pudždemona aizturēšanai apsūdzībās par līdzekļu piesavināšanos un nepakļaušanos valsts varas iestādēm.

Tomēr Pudždemonam kā Eiropas Parlamenta (EP) deputātam ir tiesiskā imunitāte. Parlaments atcēla viņa imunitāti, taču tiesa līdz turpmākajam to atjaunojusi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!