Spānijas Basku zemē 2008.gada 25.oktobrī notiks referendums par šī autonomā reģiona politisko statusu un tajā kā viena no iespējām balsotājiem tiks piedāvāta neatkarīgas basku valsts izveidošana, piektdien debašu laikā reģiona parlamentā pavēstīja Basku zemes premjerministrs Huans Hosē Ibareče.
Premjers, kurš jau agrāk ierosinājis noslēgt starp Spāniju un Basku zemi brīvas asociācijas paktu, tagad apgalvo, ka vispirms centīsies panākt vienošanos par pakta saturu ar Madrides valdību. Pakta saturs baskiem tiks piedāvāts balsošanā referendumā un tam būs saistošas juridiskas sekas, paskaidroja Ibareče.

Arī tad, ja brīvās asociācijas paktu ar Madridi neizdosies panākt, Basku zemē referendums notiks, tomēr tam juridiski saistošu seku nebūs.

Ibareče jau ilgāku laiku gatavo plānus sarīkot Basku zemē referendumu par reģiona politisko statusu. Madrides valdība referendumu uzskata par pretlikumīgu un norāda, ka šāds balsojums neiespaidos politisko realitāti. Basku zemes premjers tam iebilst un uzstāj, ka referendumam būs politiska nozīme.

Premjera pārstāvēta mērenā Basku nacionālistu partija nosoda separātistu kustības ETA vardarbīgās cīņas metodes par neatkarīgas basku valsts izveidošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!