Spēcīgā sprādzienā Turcijas lielākās pilsētas Stambulas centrā tūristu iecienītajā Sultanahmetas rajonā otrdien nogalināti desmit, bet ievainoti 15 cilvēki. Eksplozija izraisījusies, uzspridzinoties Sīrijas izcelsmes teroristam pašnāvniekam.

No desmit bojāgājušajiem deviņi ir vācieši.

"Es visstingākajā veidā nosodu teroraktu, ko sarīkoja Sīrijas izcelsmes spridzinātājs pašnāvnieks," apliecināja Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans.

Premjerministrs Ahmets Davutoglu sacīja, ka par teroraktu atbildīgs ir džihādistu grupējums "Islāma valsts".

"Mēs esam konstatējuši, ka šo uzbrukumu pastrādājušais noziedznieks ir ārzemnieks, kurš ir "Daesh" ("Islāma valsts") loceklis," sacīja premjers.

No desmit bojāgājušajiem vismaz astoņi ir vācieši, paziņoja Vācijas kanclere Angela Merkele.

Apliecinot, ka ir "kopā ar upuru ģimenēm", kanclere arī izteica līdzjūtību Turcijas tautai.

"Mēs izjūtam solidaritāti ar Turciju," viņa sacīja, piebilstot - tiem, kas veic šādus uzbrukumus, vai tā būtu Parīze, vai Kopenhāgena, vai Stambula, ir viens mērķis - "mūsu brīvā dzīve un brīvā sabiedrība".

"Teroristi ir visu brīvo cilvēku ienaidnieki, viņi ir cilvēcības ienaidnieki, vai tā būtu Sīrija, Turcija vai Francija, vai Vācija," sacīja kanclere, uzsverot, ka Berlīne "apņēmīgi" cīnīsies pret šādu terorismu.

Vācijas ārlietu ministrs Franks Valters Šteinmeiers iepriekš sacīja, ka Stambulas teroraktā ievainoti deviņi vācieši, daži no viņiem nopietni.

Sprādziens noticis ap plkst.10.20 pie Teodosija obeliska - senās Ēģiptes pieminekļa, kuru Konstantinopolē uzstādīja Romas imperators Teodosijs. Obelisks atrodas tieši līdzās Zilajai mošejai.

Turcija atrodas trauksmes stāvoklī jau kopš 10.oktobra, kad divi teroristi pašnāvnieki uzspridzinājās Ankarā miera aktīvistu vidū, nogalinot vairāk nekā 100 cilvēkus. Ankaras terorakta sarīkošanā tika vainoti "Islāma valsts" džihādisti.

Turcijas varasiestādes pēdējo nedēļu laikā aizturējušas vairākus cilvēkus, par kuriem radušās aizdomas, ka viņi varētu būt "Islāma valsts" kaujinieki un atbilstoši amatpersonu teiktajam varēja būt plānojuši uzbrukumu Stambulā.

"Uzbrukuma stils - spridzinātājs pašnāvnieks un uzbrukums - tūristu grupa - rosina domāt, ka tas bija džihādistu uzbrukums," izsakoties par otrdienas teroraktu, ziņu aģentūrai AFP sacīja Rietumu diplomāts.

"Ja tas tā ir, tā ir zīme, ka "Daesh" nolēmusi uzbrukt Turcijas valstij," viņš piebilda.

"Islāma valsts" ir sagrābusi plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, kur cenšas ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludinājusi tur "kalifātu" un pastrādājusi neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Grupējums arī sācis nostiprināties un izplesties Lībijā.

"Islāma valsts" uzņēmusies atbildību par novembrī Parīzē notikušo slaktiņu, kurā tika nogalināti 130 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!