Foto: AFP/Scanpix
Vismaz 12 cilvēki pirmdien gājuši bojā un desmitiem ievainoti sprādzienu sērijā tirgū Irākas provincē Dijālā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Pārsvarā šiītu apdzīvotajā Džudaidas al Šatas pilsētiņā, kas atrodas uz ziemeļiem no galvaspilsētas Bagdādes, eksplodēja divas ar sprāgstvielām pildītas automašīnas, kā arī viens terorists pašnāvnieks ar ķermenim piestiprinātām sprāgstvielām, ziņo BBC.

Šajā pašā reģionā apmēram pirms trim nedēļām sprādzienā pie sunnītu mošejas gāja bojā 41 cilvēks.

Atbildību par teroraktu neviens nav uzņēmies, bet uzbrukumus pret šiītiem iepriekš ir rīkojuši ar starptautisko teroristu tīklu "Al Qaeda" saistīti sunnītu kaujinieki.

Pirmdienas sprādziens ir kārtējais uzbrukums, kas vieš bažas, ka valstī var atgriezties tāda līmeņa sektantiskā vardarbība, kā 2006. un 2007. gadā.

Desmit gadus pēc ASV un Rietumvalstu invāzijas Irākā, kuras laikā gāza prezidentu Sadamu Huseinu, valstī nerimst nemiernieku radītā vardarbība, reliģiskas nesaskaņas, un politiskās konkurence starp šiītiem, sunnītiem un kurdiem.

Politiskā krīze ir padziļinājusies pēc tam, kad Irāku 2011. gadā pameta ASV karavīri. Par Irākas kara zīmīgākajiem notikumiem var lasīt šeit.

Tūkstošiem sunnītu uzskata, ka premjera Maliki valdība apspiež sunnītu mazākumu. Stabilitāti valstī nevairo arī konflikts kaimiņos esošajā Sīrijā. Irāka atrodas starp Turciju, kas atbalsta Sīrijas sunnītu nemierniekus un Irānu, kas nostājas prezidenta Bašara al Asada pusē.

"Delfi", atsaucoties uz aģentūru LETA, jau vēstīja, ka nepilnu divu mēnešu laikā uzbrukumos Irākā dzīvību zaudējuši vairāk nekā 1000 cilvēki.

Šie skaitļi gan nav tik augsti kā 2006. un 2007.gadā, kad sunnītu un šiītu savstarpējās vardarbības upuru skaits pārsniedza tūkstoti mēnesī, tomēr salīdzinājumā ar šā gada iepriekšējiem mēnešiem situācija nopietni saasinājusies.

Tomēr Irākas valdības reakcija līdz šim lielākoties aprobežojusies ar runām, pārkārtojumiem drošības dienestu augstāko virsnieku rindās un vēl dažiem neskaidriem solījumiem drošības jomā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!