Foto: AFP/Scanpix
Pakistānas bijušais prezidents Pervezs Mušarafs neieradīsies uz savu tiesas prāvu, jo tuvumā ceļam uz tiesas namu atrastas sprāgstvielas.

Bija plānots Mušarafu otrdien nogādāt īpašā tiesā, kur viņu tiesās par valsts nodevību, par ko viņam draud nāvessods vai mūža ieslodzījums.

Pakistānas policija plānotajā Mušarafa transportēšanas maršrutā atradusi piecus kilogramus sprāgstvielu, detonatoru un divas pistoles. Pēc spridzekļa atrašanas Mušarafa advokāts paziņoja, ka viņš drošības apsvērumu dēļ nevarēs apmeklēt tiesas sēdi.

Tiesneši vēlāk otrdien sanāks uz sēdi, lai lemtu par tiesas sēdes atlikšanu.

Mušarafs nāca pie varas militārā apvērsuma ceļā, 1999.gadā gāžot toreizējo premjerministru Navazu Šarifu, kas pēc uzvaras maijā notikušajās parlamenta vēlēšanās atgriezies valdības vadītāja krēslā.

Apsūdzības nodevībā saistītas ar Mušarafa 2007.gadā pieņemto lēmumu izsludināt ārkārtas stāvokli īsi pirms tam, kad Augstākajai tiesai bija jāpieņem lēmumus par viņa pārvēlēšanas likumību.

Mušarafs tolaik apturēja konstitūcijas un parlamenta darbību un atlaida vadošos tiesnešus, kas atzina viņa rīcību par nelikumīgu un antikonstitucionālu.

Pret Mušarafu ierosinātas vairākas lietas saistībā ar notikumiem laikā no 1999.gada līdz 2008.gadam, kad viņš atradās pie varas.

Novembrī tiesa atbrīvoja Mušarafu pret galvojumu lietā par asiņainajām islāmistu kaujinieku un Pakistānas drošības spēku cīņām Islamabadas Sarkanajā mošejā 2007.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!