Foto: AFP/Scanpix/LETA

Austrālija piegādās Filipīnu krasta apsardzei novērošanas bezpilota lidaparātus un citu augsto tehnoloģiju aprīkojumu un apsver iespēju piedalīties kopīgās patruļās Dienvidķīnas jūras reģionā, ceturtdien paziņoja Austrālijas ārlietu ministre Penija Vona, kuru citē "Associated Press" (AP).

ASV un Filipīnas, kas ir ilggadējās līguma sabiedrotās, risina sarunas par ierosinātajām kopīgām jūras patruļām Dienvidķīnas jūrā, kur Ķīna ir nostiprinājusi savas plašās teritoriālās pretenzijas, pārveidojot rifus par raķešu aizsargātām salu bāzēm.

Līdzās Ķīnai un Filipīnām teritoriālajos strīdos ir iesaistītas arī Vjetnama, Malaizija, Taivāna un Bruneja. Vašingtona neizvirza pretenzijas uz strīdīgajiem ūdeņiem, bet ir izvietojusi karakuģus un iznīcinātājus patruļās, kuru mērķis ir nodrošināt kuģošanas un pārlidojumu brīvību.

Februārī Austrālijas aizsardzības ministrs Ričards Mārlss un viņa Filipīnu kolēģis Manilā sacīja, ka raugās uz Austrālijas un Filipīnu spēkiem, kas varētu veikt kopīgas patruļas. Atbildot uz ceturtdienas preses konferencē uzdoto jautājumu par Austrālijas izredzēm pievienoties šādām patruļām ar ASV un Filipīnām, Vona sacīja, ka "mēs esam atvērti sadarbībai ar visiem mūsu partneriem, lai realizētu navigācijas un pārlidojumu brīvību." Viņa piebilda, ka Austrālija vēlas "reģionu, kas ir paredzams" un kur "tiek ievērota suverenitāte".

Sarunās ar Filipīnu amatpersonām Vona sacīja, ka viņa apsprieda veidus, kā stiprināt sadarbību drošības jomā, tostarp "Austrālijai nodrošinot bezpilota lidaparātu aprīkojumu, apmācības un citas tehnoloģijas, lai stiprinātu krasta apsardzi jūrniecības jomas informētības un aizsardzības spēju jomā." Abas valstis arī apspriež plānus par plašākām kopīgām militārām mācībām, sacīja Vona.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!