Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Donalds Tramps jau otro reizi šajā nedēļā veltījis kritiskus vārdus Floridas gubernatoram Ronam Desantisam, pieaugot spriedzei starp abiem republikāņiem, kuri, visticamāk, cīnīsies par partijas nomināciju uz 2024. gada ASV prezidenta vēlēšanām, ziņo britu raidsabiedrība BBC.

Tramps nosauca Desantisu par "viduvējas" kvalitātes gubernatoru, kuram trūkstot lojalitātes.

Ceturtdienas vakarā Tramps paziņojumā kritizēja Floridas gubernatoru kā politisku niecību, kurš bija nācis pie viņa "izmisuma stāvoklī", kandidējot uz savu pirmo pilnvaru termiņu 2017.gadā. "Ronam bija zema popularitāte, slikti aptauju rādītāji un nebija naudas, taču viņš teica, ka, ja es viņu atbalstīšu, viņš varētu uzvarēt," sacīja Tramps. "Es arī uzlaboju viņa kampaņu, kas bija pilnībā izjukusi." Viņš turpināja sūdzēties, ka Desantiss "spēlē spēles", atsakoties izslēgt kandidēšanu uz prezidenta krēslu.

Šī ir jau otrā reize šajā nedēļā, kad Tramps vērsies pret Desantisu. Trešdien viņš paziņoja, ka gadījumā, ja Floridas gubernators kandidēs uz prezidenta amatu, Tramps par viņu izpaudīšot "neglaimojošu informāciju".

Desantiss šonedēļ notikušajās ASV vidustermiņa vēlēšanās pārliecinoši tika pie otrā pilnvaru termiņa Floridas gubernatora amatā. Viņa uzvara republikāņu aprindās veicinājusi runas, ka tieši Desantiss varētu būt nākamā partijas zvaigzne ar izredzēm iegūt partijas nomināciju uz 2024. gada ASV prezidenta vēlēšanām.

Šīs vidustermiņa vēlēšanas republikāņiem kopumā neizvērtās pārāk veiksmīgas – partija joprojām var izcīnīt vairākumu abās Kongresa palātās, taču tās pārsvars būtu ievērojami mazāks nekā bija gaidīts. Netrūkst republikāņu, kuri notikušajā vaino tieši Trampu.

Pēc otrdien notikušajām vidustermiņa vēlēšanām republikāņu aprindās sākušās diskusijas par to, vai tiešām arī nākamajā vēlēšanu ciklā par partijas seju jākļūst Trampam. Lai arī eksprezidents joprojām ir ļoti ietekmīgs republikāņu politiķis, ne pārāk veiksmīgie vidustermiņa vēlēšanu rezultāti, kā arī Floridas gubernatora Rona Desantisa pārliecinošais sniegums Trampa – kā līdz šim vienīgā un galvenā republikāņu dzinējspēka – statusu mazliet ir sašķobījis.

Sagaidāms, ka Tramps nākamnedēļ paziņos par plāniem kandidēt uz prezidenta amatu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!